AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA (CROSBI ID 413539)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tkalec, Kristina
Cvrtila, Željka
hrvatski
AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE AMBALAŽA ZA PAKIRANJE HRANE ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
Ambalaža za pakiranje hrane animalnog podrijetla treba imati zaštitnu, skladišno-transportnu, prodajnu i uporabnu funkciju. Kvalitetna ambalaža štiti hranu od kontaminacije i oštećenja kroz cijeli distribucijski lanac, a pritom čuva izvornu kvalitetu hrane. Izbor ambalažnog materijala utječe na svojstva, kvalitetu i cijenu ambalaže. Ambalažu dijelimo prema osnovnoj sirovini od koje je proizvedena, pa tako razlikujemo metalnu, staklenu, polimernu, papirnatu, kartonsku, drvenu, višeslojnu (kombiniranu) i neke druge vrste ambalaže. Metalnu, staklenu i polimernu ambalažu koristimo za pakiranje hrane koja je lako kvarljiva jer su upotrjebljeni ambalažni materijali čvrsti i nepropusni za vlagu i plinove. Papir i karton koriste se za pakiranje hrane koja nije podložna kvarenju u prisustvu kisika. Višeslojna (kombinirana) ambalaža ima točno definirane slojeve od raznih materijala kako bi se poboljšala svojstva homogenih ambalažnih materijala i kako bi na taj način osigurali bolju zaštitu upakiranoj hrani. Od novijih tehnologija danas koristimo jestivu i aktivnu ambalažu. Vrlo bitan čimbenik u odabiru ambalažnog materijala je njegova ekološka prihvatljivost odnosno njegov utjecaj na okoliš. Najpovoljnija je razgradiva ambalaža koja se degradira pod utjecajem vlage, kisika, elektromagnetskog zračenja i biološkog utjecaja.
ambalaža, sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
PACKAGING FOR FOOD OF ANIMAL ORIGIN
nije evidentirano
pacaging, food safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
04.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb