Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sinergijski antioksidacijski učinak flavan-3-ola (CROSBI ID 413531)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Grbavac, Marijana Sinergijski antioksidacijski učinak flavan-3-ola / Skroza, Danijela (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Grbavac, Marijana

Skroza, Danijela

hrvatski

Sinergijski antioksidacijski učinak flavan-3-ola

Fenolni spojevi su izuzetno velika i kemijski raznolika skupina spojeva, od onih jednostavnih do vrlo složenih struktura poput katehina, flavanola, flavonola, antocijana, proantocijanida, itd. U ovom radu ispitivana je antioksidacijska aktivnost predstavnika podgrupe flavan-3-ola (katehina, epikatehina, epikatehin galata i epigalokatehin galata), ekvimolarnih smjesa dvaju i više flavan-3-ola, sinergijski, aditivni i antagonistički učinak smjesa te utjecaj strukture na aktivnost korištenjem FRAP metode. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na razlike u biološkoj aktivnosti testiranih flavan-3-ola i njihovih ekvimolarnih smjesa. Na temelju rezultata možemo zaključiti da međusobna interakcija ispitivanih fenolnih spojeva rezultira sinergijskim ili antagonističkim učinkom obzirom na antioksidacijski kapacitet. Ekvimolarne smjese flavan-3-ola pokazale su izuzetno dobru redukcijsku snagu. FRAP metodom potvrđen je sinergijski učinak za sve smjese flavan-3-ola.

katehin, epikatehin, epigalokatehin galat, epikatehin galat, FRAP, sinergija

nije evidentirano

engleski

Synergictic antioxidant effect of flavan-3-ols

nije evidentirano

catechin, epicatechin, epigalocatechin gallate, epicatechin gallate, FRAP, synergy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija