Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline (CROSBI ID 413529)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vrdoljak, Lucija Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline / Skroza, Danijela (mentor); Generalić Mekinić, Ivana (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Vrdoljak, Lucija

Skroza, Danijela

Generalić Mekinić, Ivana

hrvatski

Antioksidacijska aktivnost fenola: Interakcija derivata hidroksicimetne kiseline

Danas se fenoli, sve češće, smatraju možda najkorisnijim fitokemikalijama u hrani zahvaljujući izuzetno dobroj antioksidacijskoj aktivnosti. Pozitivni antioksidacijski učinci pojedinih fenolnih spojeva su dobro istraženi i razlike u njihovoj aktivnosti pripisivale su se razlikama u kemijskoj građi molekula. Cilj ovog rada bio je odrediti antioksidacijsku aktivnost odabranih fenolnih kiselina iz podgrupe derivata cimetne kiseline (p-kumarinska, ferulinska, sinapinska, kava i ružmarinska kiselina), kao i njihovih ekvimolarnih smjesa dvije ili više kiselina, metodom određivanja redukcijske snage uzorka (engl. Ferric Reducing/Antioxidant Power, FRAP). U radu je također ispitano moguće interakcijsko (sinergijsko/ aditivno/ antagonističko) djelovanje između odabranih fenolnih kiselina. Rezultati ovog istraživanja potvrđuju razlike u antioksidacijskoj aktivnosti između odabranih fenolnih kiselina, kao i njihovih ekvimolarnih smjesa. Na osnovu dobivenih rezultata može se zaključiti da je najbolju antioksidacijsku aktivnost među testiranim derivatima hidroksicimetnih kiselina pokazala kava kiselina i njen ester ružmarinska kiselina, a najslabiju p-kumarinska kiselina. Najbolji i najjači sinergijski učinak potvrđen je pri najnižoj testiranoj koncentraciji smjese, dok je najveći broj smjesa pokazao sinergijski učinak pri najvećoj testiranoj koncentraciji.

fenolne kiseline, antioksidacijska aktivnost, FRAP, sinergija

nije evidentirano

engleski

Antioxidant activity of phenolics: Interaction between hydroxycinnamic acid derivatives

nije evidentirano

phenolic acids, antioxidant activity, FRAP, synergy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

27.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija