KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA (CROSBI ID 413507)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maroje Ivanković
Cvrtila, Željka
hrvatski
KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA
Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (prosječno 59, 35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75, 29 : 74, 30) i deblju ljusku (0, 44 : 0, 43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u objektima s konvencionalnim kavezima u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u obogaćenim kavezima i na slobodan način.
uzgoj kokoši, kvaliteta jaja
nije evidentirano
engleski
COMPARISON OF FREE RANGE AND CAGED POULTRY RAISING SYSTEMS ON EGG QUALITY
nije evidentirano
poultry raising, egg quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veterinarski fakultet, Zagreb
Zagreb