Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA (CROSBI ID 413507)

Ocjenski rad | diplomski rad

Maroje Ivanković KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA / Cvrtila, Željka (mentor); Zagreb, Veterinarski fakultet, Zagreb, . 2017

Podaci o odgovornosti

Maroje Ivanković

Cvrtila, Željka

hrvatski

KVALITETA JAJA PODRIJETLOM OD NESILICA IZ SLOBODNOG I KAVEZNOG UZGOJA

Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (prosječno 59, 35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75, 29 : 74, 30) i deblju ljusku (0, 44 : 0, 43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u objektima s konvencionalnim kavezima u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u obogaćenim kavezima i na slobodan način.

uzgoj kokoši, kvaliteta jaja

nije evidentirano

engleski

COMPARISON OF FREE RANGE AND CAGED POULTRY RAISING SYSTEMS ON EGG QUALITY

nije evidentirano

poultry raising, egg quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

22.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veterinarski fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano