Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895237

Usporedba metoda za određivanje aktivnosti aminotransferaza sa i bez dodatka piridoksal-fosfata


Milakara, Anđelka
Usporedba metoda za određivanje aktivnosti aminotransferaza sa i bez dodatka piridoksal-fosfata 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Naslov
Usporedba metoda za određivanje aktivnosti aminotransferaza sa i bez dodatka piridoksal-fosfata
(Comparison of methods for the determination of activity aminotransferases with and without addition of pyridoxal phosphate)

Autori
Milakara, Anđelka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09.

Godina
2017

Stranica
54

Mentor
Vrkić, Nada

Neposredni voditelj
Nikolac Gabaj, Nora

Ključne riječi
Piridoksal-fosfat ; aminotransferaze ; verifikacija ; preciznost ; istinitost ; stabilnost ; usporedba ; Passing-Bablok regresija ; Bland-Altman analiza
(Pyridoxal phosphate ; aminotransferases ; verification ; precision ; trueness ; stability ; comparison ; Passing and Bablok regression ; Bland and Altman analysis)

Sažetak
Uvođenje nove metode u rutinski rad laboratorija obavezno zahtijeva provedbu verifikacije kako bi se ispitale analitičke značajke analizatora koje je utvrdio proizvođač. Metoda određivanja aktivnosti aminotransferaza s dodatkom piridoksal-fosfata (aktivirani ALT i aktivirani AST s PLP) prema preporuci Međunarodne udruge za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (IFCC) uključuje postupak verifikacije, provjeru istinitosti i stabilnosti te usporedbu s metodom bez dodatka PLP. U tu svrhu određena je preciznost u seriji (ponovljivost), preciznost iz dana u dan (međulaboratorijska preciznost), mjerna nesigurnost, stabilnost aALT-a i aAST-a na sobnoj temperaturi te na temperaturi od 4 – 8 oC te usporedivost dviju metoda. Smisao primjene PLP jest zbog onih ispitanika koji imaju deficit PLP da bi se izbjegla nedostatna koncentracija PLP u njihovu serumu, a time i prosudba o stvarnom sadržaju enzima. U skladu s mogućim deficitom PLP cilj ovoga rada bio je provesti istraživanje na skupini bolesnika kod kojih je predvidiv mogući deficit PLP te na skupini ispitanika kod kojih se ne očekuje deficit PLP. Tijekom izrade ovog rada korišteni su ostatni uzorci krvi preostali nakon rutinske laboratorijske analize bolničkih pacijenata zaprimljenih u laboratoriju Kliničkog zavoda za kemiju KBC Sestre milosrdnice. Za ispitivanje preciznosti korišteni su komercijalni kontrolni uzorci u dvije koncentracijske razine. Rezultati analitičke verifikacije pokazali su da metode imaju zadovoljavajuću ponovljivost, međupreciznost te mjernu nesigurnost dok im stabilnost nije ispunila definirane kriterije prihvatljivosti. Ispitivanjem istinitosti procjenom srednjeg odstupanja, obradom rezultata Passing-Bablok regresijom i Bland-Altman analizom pokazano je postojanje razlike mjerenja aktivnosti aALT i aAST u odnosu na AST i ALT u ispitivanim skupinama. Metoda s dodanim PLP u pravilu daje više vrijednosti, ali i niže u odnosu na metodu bez dodatka PLP te nismo utvrdili sustavni proporcionalni ili konstantni odnos. Stoga nije moguće tvrditi da je ova metoda poželjna u rutinskom radu laboratorija u hospitaliziranih te teško bolesnih pacijenata kako bi se izbjegla prosudba o lažno sniženim vrijednostima aminotransferaza. Zbog navedenog, rezultati mjerenja novom metodom (s PLP) nisu usporedivi sa starom (bez PLP) ni u jednoj skupini ispitanika te se ne bi smjeli naizmjenično izdavati rezultati s obje metode. Za kliničku primjenu važan je to podatak i znak liječnicima da ne mogu longitudinalno pratiti nalaze u vremenu prelaska na drugu metodu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, FarmacijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb,
KBC "Sestre Milosrdnice"