Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Adsorpcija polifenola na β-glukanu (CROSBI ID 413375)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Perković, Gabriela Adsorpcija polifenola na β-glukanu / Jakobek Barron, Lidija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Perković, Gabriela

Jakobek Barron, Lidija

hrvatski

Adsorpcija polifenola na β-glukanu

Adsorpcija je sposobnost krute tvari (adsorbensa) da na svojoj graničnoj površini veže molekule iz otopine ili plina (adsorbant). Adsorpcija se odvija na tzv. graničnom području između dvije faze (krutine i tekućine ili plina). Adsorpcijske izoterme su funkcije koje prikazuju količinu adsorbiranih molekula po 1 g adsorbensa u ovisnosti o ravnotežnoj koncentraciji tih molekula. Polifenolni spojevi i -glukan (prehrambeno vlakno) pokazali su broje potencijalno pozitivne bioaktivnosti. Osim toga, ovi spojevi mogu ulaziti u interakcije unutar probavnog sustava koje mogu utjecati na bioaktivosti polifenola. Adsorpcija i adsorpcijske izoterme su se upotrijebile za ispitivanje interakcija između polifenola i β- glukana, in vitro. Cilj ovog rada bio je definirati proces adsorpcije, adsorpcijske izoterme, polifenolne spojeve i β –glukan. Osim toga, cilj je bio objasniti što se zna o interakcijama između polifenola i -glukana na temelju dosadašnjih istraživanja adsorpcije između ovih spojeva

Adsorpcija ; polifenoli ; β-glukan ; adsorpcijske izoterme ; interakcije

nije evidentirano

engleski

Adsorption of polyphenols onto β-glucan

nije evidentirano

Adsorption ; polyphenols ; β-glucan ; adsorption isotherms ; interactions

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15

29.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija