Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 895067

Optimizacija ekstrakcijskih uvjeta hemicelulozne frakcije mahune graška


Modec, Matea
Optimizacija ekstrakcijskih uvjeta hemicelulozne frakcije mahune graška 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Optimizacija ekstrakcijskih uvjeta hemicelulozne frakcije mahune graška
(Optimization of extraction conditions of pea pod hemicellulose fraction)

Autori
Modec, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09.

Godina
2017

Stranica
50

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Vojvodić Cebin, Aleksandra

Ključne riječi
Hemiceluloza ; HPLC ; Ksilan ; Mahuna graška
(Hemicelluose ; HPLC ; pea pod ; xylan)

Sažetak
U skladu sa svjetskim trendovima iskorištavanja biljnih ostataka za izdvajanje vrijednih sastojaka, cilj ovog rada je optimizirati ekstrakcijske uvjete izdvajanja ksilana iz hemicelulozne frakcije mahune graška, s potencijalnom primjenom u prehrambenoj, ali i drugim industrijama. U tu svrhu praćen je utjecaj delignifikacije te promjena koncentracije kalijevog hidroksida i duljina trajanja alkalne ekstracije. U izdvojenim frakcijama hemiceluloze i celuloze primjenom HPLC metode, uz prethodnu PMP derivatizaciju, odredit će se monomerni sastav ugljikohidrata. Približno 41 % suhe tvari sirovine čine strukturni polisaharidi, u čijem sastavu dominiraju ksiloza i glukoza, odnosno ukupni glukan i ukupni ksilan. Udjel ksilana u mahuni graška je 11, 7 %, odnosno približno četvrtina udjela strukturnih polisaharida. Primijenjenim postupcima izdvojene su tri frakcije: topljiva i netopljiva hemiceluloza te celulozni ostatak. Od 100 % inicijalno prisutne ksiloze u originalnom uzorku, u topljivoj i netopljivoj hemiceluloznoj frakciji je, nakon niza ekstrakcija, iskorištenje ksiloze u većini uzoraka bilo oko 100 %, što znači da nije došlo do značajne degradacije ksilana tijekom primijenjenih ekstrakcijskih postupaka. Veliki utjecaj na iskorištenje imala je delignifikacija, koja je povećala ekstraktibilnost hemiceluloze. Promjena koncentracije KOH (2M i 4M) i vremena trajanja alkalne ekstrakcije (2h i 4h) nije imala značajan utjecaj na ekstrakciju ksilana. Mahuna graška je dobar izvor ksilana, koji se izdvaja uglavnom u netopljivoj hemiceluloznoj frakciji homopolimernog sastava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-9158 - Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina (Božidar Šantek, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb