Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi (CROSBI ID 242665)
Prilog u časopisu | prethodno priopćenje
Podaci o odgovornosti
Vrbančić, Marijana ; Janječić, Zlatko
hrvatski
Utjecaj nutrigenomike na proizvodnost i kvalitetu mesa i jaja peradi
Razvojem metoda molekularne biologije, biotehnologije i bioinformatike te mapiranjem genoma peradi, postoji mogućnost proučavanja utjecaja hranidbe na organizam peradi na molekularnoj razini. Također, postoji mogućnost da se istraživanja s jednog gena i njegovih produkata prošire na istraživanja svih gena, proteina i metabolita, s ciljem dobivanja podataka koji se mogu povezati s ostalim biološkim elementima prisutnim u određenom organizmu. Cilj ovoga rada bio je prikazati na koji način nutrigenomika može utjecati na efikasniju proizvodnju i kvalitetu mesa i jaja peradi. Nutrigenomika je dvosmjerna interakcija pojedinih gena i specifičnih hranjivih tvari, koja može izmijeniti ekspresiju gena i, u konačnici, transkripciju enzima ili drugog proteina. U genetici, ekspresija gena je najosnovnija razina na kojoj genotip utječe na formiranje fenotipa, a hranidba pak predstavlja ključan čimbenik koji utječe na zdravstveno stanje i reproduktivnu sposobnost kod peradi. Nutrigenomika omogućuje uvid u osnovne metaboličke mehanizme koji kontroliraju metabolizam peradi. Njen napredak je važan za brojne aspekte bitne za proizvodnju, zdravlje i dobrobit peradi. Cilj nutrigenomike je odrediti utjecaje uobičajenih sastojaka hrane na genom peradi i povezati različite fenotipove razlikama na staničnoj i genskoj razini.
nutrigenomika ; hranidba ; proizvodnja ; kvaliteta mesa i jaja peradi
nije evidentirano
engleski
Impact of nutrigenomics on productivity and quality in poultry meat and eggs
nije evidentirano
nutrigenomics ; nutrition ; production ; quality in poultry meat and eggs
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58 (1)
2017.
41-48
objavljeno
0023-4850