Proizvodnja bioetanola na blago kiselinskim hidrolizatima pšenične slame dobivenim pomoću sumporne kiseline u različitim mjerilima (CROSBI ID 413335)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Marina Grubišić
Božidar, Šantek
Novak, Mario
hrvatski
Proizvodnja bioetanola na blago kiselinskim hidrolizatima pšenične slame dobivenim pomoću sumporne kiseline u različitim mjerilima
Kako bi se ispitao utjecaj temperature na uspješnost procesa predobrade pšenične slame s 0, 5 % sumpornom kiselinom u visokotlačnom reaktoru, procesi predobrade provedeni su na temperaturama od 150 oC, 160 oC, 170 oC, 180 oC, 190 oC i 200 oC uz konstantno vrijeme zadržavanja (tz) od 5 minuta. Najviša koncentracija ksiloze (13, 0154 g L-1) ostvarena je pri temperaturi od 160 oC, a glukoze (4, 7257 g L-1) na temperaturi od 200 oC. Kako bi se ispitao učinak vremena zadržavanja na uspješnost procesa, primjenjena su vremena zadržavanja od 1 i 10 minuta na tri temperature: 160, 180 i 200 oC. Najveći maseni udio glukana uočen je predobradom na 200 oC i tz = 10 min i iznosi 30, 42 %, a ksilana na temperaturi od 160 oC i tz =5 min i iznosi 68, 64 %. Analizom sastava hidrolizata odabrano je 5 različitih hidrolizata za usporedbu rasta i proizvodnje etanola u Erlenmeyer tikvicama pomoću dva soja kvasca S. cerevisiae: (1) divlji soj i soj Y9. Najveća uspješnost procesa proizvodnje etanola zabilježena je kod uzgoja soja Y9 na hidrolizatu dobivenom predobradom na temperaturi od 180 oC i vremenu zadržavanja od 10 minuta pri čemu je ostvarena produktivnost od 0, 045 g L-1 h-1 i efikasnost od 43, 25 %. Na istom hidrolizatu proveden je uzgoj kvasca soj Y9 i u poluindustrijskom mjerilu tj. horizontalnom rotirajućem cijevnom bioreaktoru pri čemu je dobivena produktivnost od 0, 143 g L-1 h-1 i efikasnost od 64, 01 %.
etanol, pšenična slama, kiselinska predobrada, Saccharomyces cerevisiae, različita mjerila
nije evidentirano
engleski
PRODUCTION OF BIOETHANOL ON THE MILD ACID WHEAT STRAW HYDROLYSATES OBTAINED BY SULFURIC ACID IN VARIOUS SCALES
nije evidentirano
ethanol, wheat straw, acid pretreatment, Saccharomyces cerevisiae, different scales
nije evidentirano
Podaci o izdanju
78
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb