Kakvoća plodova jagode ovisno o sorti i duljini čuvanja (CROSBI ID 413318)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Rubinić, Antonija
Fruk, Goran
hrvatski
Kakvoća plodova jagode ovisno o sorti i duljini čuvanja
U ovom istraživanju cilj je bio utvrditi mogućnosti kratkoročnog čuvanja plodova sorata 'Clery' i 'Joly'. Plodovi su čuvani u normalnoj atmosferu na 0 °C u Laboratoriju zavoda za voćarstvo, 5 i 10 dana. U sorti 'Clery' uočavamo manji gubitak mase (kalo) nego u sorti 'Joly'. Sorta 'Clery'je imala veći sadržaj topljive suhe tvari (8, 87% nakon 5 dana i 8, 84% nakon 10 dana), a 'Joly' manji sadržaj (7, 17% nakon 5 dana i 6, 97% nakon 10 dana). Obje sorte su imale ukupnu kiselost 0, 71, tj . 0, 72%. Značajno veći omjer kod sorte 'Clery' rezultat je većeg sadržaja topljive suhe tvari u odnosu na sortu 'Joly'. Nakon berbe plodovi sorte 'Clery' su bili tamniji od plodova sorte 'Joly'. Kod sorata veću vrijednost (crveniju boju) imala je sorta 'Clery' (30, 06). Nakon 5 dana plodovi sorte 'Clery' su bili tamniji. Zaključujemo da je sorta 'Clery' dala bolje rezultate od sorte 'Joly'.
jagoda, kvaliteta ploda, čuvanje, kemijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Quality of strawberry fruit depending on sort and length of keeping/preserving
nije evidentirano
strawberry, fruit quality, storage, chemical properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
28.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb