Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Doprinos fotointerpretacijske analize vegetacijskom istraživanju šumskih zajednica Nacionalnog parka “Risnjak” (CROSBI ID 242637)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Vukelić, Joso Doprinos fotointerpretacijske analize vegetacijskom istraživanju šumskih zajednica Nacionalnog parka “Risnjak” // Glasnik za šumske pokuse, 23 (1985), 95-140

Podaci o odgovornosti

Vukelić, Joso

hrvatski

Doprinos fotointerpretacijske analize vegetacijskom istraživanju šumskih zajednica Nacionalnog parka “Risnjak”

U radu je istražena mogućnost primjene fotointerpretacijske analize u kartiranju šumske vegetacije Nacionalnog parka »Risnjak«. Pri tom su upotrebljavani pankromatski aerosnimci približnog mjerila 1:15000, a od instrumenata zrcalni stereoskop s kartirajućim stereomikrometrom i Antiskop II. Istražena je i opisana najpovoljnija metodologija u sličnim radovima, pri čemu se kartiranje obavlja u tri faze: faza sobne fotointerpretacije u kojoj se daju prvi prognostički rezultati kartiranja, zatim terenska faza istraživanja koja verificira, dopunjuje i eventualno korigira sobnu fotointerpretaciju a na kraju sinteza svih rezultata istraživanja i izrada konačne vegetacijske karte. Također su istraženi i opisani svi geomorfološki, slikovni i neki taksacijski parametri koji su bitni za točnu identifikaciju i precizno razgraničavanje šumskih zajednica. Kao rezultat provedenih istraživanja izrađen je detaljno raščlanjeni fotointerpretacijski ključ koji je primjenjiv pri identičnim radovima u vegetacijski i sinekološki sličnim područjima.

fotointerpretacijska analiza, identifikacija šumskih zajednica, Nacionalni park »Risnjak«, fotointerpretacijski ključ

nije evidentirano

engleski

Contribution of fotointerpretation analysis to the vegetational research of forest communities in the National park “Risnjak”

nije evidentirano

fotointerpretation analysis, recognition of forest communities, National park »Risnjak«, photointerpretation key

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

1985.

95-140

objavljeno

0352-3861

Povezanost rada

Šumarstvo

Indeksiranost