Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Jagoda nakon berbe (CROSBI ID 652283)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Šimunović, Višnja ; Pohajda, Ines Jagoda nakon berbe // Zbornik sažetaka - 2. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Hrvatska voćarska zajednica, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko agronomsko društvo, Zavod za voćarstvo, Zagrebačka udruga voćara (ur.). Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2007. str. 68-68

Podaci o odgovornosti

Šimunović, Višnja ; Pohajda, Ines

hrvatski

Jagoda nakon berbe

Jagoda je jedno od svježeg voća, koje se najlakše kvari pa ipak rasprostranjenost proizvodnje jagoda širom svijeta pokazuje da se njome uspješno trži, a izvoz i uvoz jagoda je u pojedinim zemljama svijeta je u stalnom porastu. Čimbenici kvalitete jagode su: stupanj zrelosti(I), prisutnost sjaja(II), odsutnost oštećenja (III), veličina i ujednačenost plodova (IV), čvrstoća (V) i okus (VI). Osim toga trženje i transport jagoda unutar država proizvođača su nužni zbog toga što je tržište vrlo često udaljeno od područja gdje se jagoda proizvodi. Djelotvorno i kvalitetno postupanje prilikom transporta je preventiva prekomjernog kvarenja jagoda. Ti postupci omogućavaju industriji svježe jagode opskrbu tržišta na udaljenosti preko 5000 kilometara. Prodaja svježe jagode je primarno tržište, a potom slijedi smrznuta jagoda i proizvodnja marmelada za tržište. Određena količina tog svježeg voćase izvozi putem avionskog prijevoza, kao npr. na tržište Japana i Australije. Većina domaćih pošiljaka ide zemaljskim transportom ( glavnim prometnicama). Taj transport jagoda treba omogućiti da zdrava jagoda dođe do potrošača i nakon 5-7 dana, kao np. kada ta jagoda proizvedena u Kaliforniji stiže na tržište u Istočnu Ameriku. Proizvođači i berači jagode igraju ključnu ulogu u određivanju kvalitete tog voća i kvarenju tijekom trženja i distribucije. Važni čimbenici na polju obuhvaćaju zaštitu jagode prije berbe i dezinfekciju tla prije sadnje(I) ; selekciju zrelih plodova (II) ; uklanjanje oštećenih plodova u berbi (III) ; pakiranje plodova u adekvatnu ambalažu (IV) ; sortiranje i odstranjivanje oštećenih , zaraženih i defektnih plodova (V) ; zaštitu od topline(VI) ; trenutno odvoženje s polja u hladnjaču na pothlađivanje (VII).

svježa jagoda, transport jagoda, hlađenje jagoda

nije evidentirano

engleski

Strawberry after harvest

nije evidentirano

fresh strawberry, strawberry transport, strawberry cooling

nije evidentirano

Podaci o prilogu

68-68.

2007.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka - 2. Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Hrvatska voćarska zajednica, Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko agronomsko društvo, Zavod za voćarstvo, Zagrebačka udruga voćara

Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica

Podaci o skupu

2. znanstveno stručno savjetovanje hrvatskih voćara

predavanje

13.03.2007-15.03.2007

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




Poljoprivreda (agronomija)