Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 894597

Koncept GLUPOST' i UM v russkoj i horvatskoj frazeologijah


Kurtagić, Maja
Koncept GLUPOST' i UM v russkoj i horvatskoj frazeologijah 2017., diplomski rad, diplomski, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Koncept GLUPOST' i UM v russkoj i horvatskoj frazeologijah
(The Concept of STUPIDITY and CLEVERNESS in Russian and Croatian Phraseology)

Autori
Kurtagić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2017

Stranica
84

Mentor
Barčot, Branka

Ključne riječi
Frazeologizm, frazeologija, koncept GLUPOST, koncept UM, konceptual'naja metafora, horvatskij jazyk, russkij jazyk, jazykovaja kartina mira
(Frazem, frazeologija, koncept GLUPOST, koncept PAMET, konceptualna metafora, hrvatski jezik, ruski jezik, jezična slika svijeta)

Sažetak
U radu se donosi pregled prikaza koncepta ljudske gluposti i pameti u ruskoj i hrvatskoj frazeologiji, ali i općenito u ruskoj i hrvatskoj jezičnoj slici svijeta. Sastoji se od uvoda koji sadrži neke osnovne informacije o frazeologiji i frazemima, a potom se izlažu ciljevi samoga rada. Prati ga teorijski dio u kojem se pobliže upoznajemo s nekim osnovnim idejama kognitivne lingvistike te pojmovima poput koncept, konceptualna metafora, jezična slika svijeta, sinonimski niz, frazeološka ekvivalentnost. U središnjem dijelu rada se predstavlja prikupljeni frazeološki materijal i dalje se obrađuje uz različite analitičke pristupe (jezične, etimološke, kulturološke itd.). Poseban izazov u pisanju ovog rada predstavljala je klasifikacija/podjela samih frazema. Odlučili smo se na kombinaciju prikaza ustaljenih kulturnih kodova (u konkretnom slučaju skupina koje se u dvjema kulturama poistovjećuju s glupima/pametnima) i prikaza ustaljenih metafora/slika koje služe kao motivacija frazema. Na taj način dobiva se pregledna slika sličnosti i razlika u kulturnim stavovima, kao i uvid u osnovne mehanizme metafore koji leže u osnovi frazema koji opisuju intelektualne sposobnosti čovjeka. Brojnost frazema u ideografskom polju «Glupost» (u značenju 'glupa osoba'), daleko nadmašuje onu ideografskog polja «Pamet» (u značenju 'pametna osoba'). Činjenica je da pojave koje se percipiraju kao negativne privlače najviše pažnje u našem svijetu, a jezik i njegova frazeologija nisu izuzetak, već su tomu svjedok i marljivi povijesni zapisničar. Frazeologija tako nije samo zapis o jeziku, već može poslužiti i kao svojevrsni narator koji ispreda priču o vrijednostima društva, njegovim stavovima i stereotipima kroz povijest ali i danas.

Izvorni jezik
Rus

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb