Utjecaj zatravljivanja vinograda na kvalitetu erozijskog nanosa (CROSBI ID 413098)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Papak, Hrvoje
Kisić, Ivica
-
hrvatski
Utjecaj zatravljivanja vinograda na kvalitetu erozijskog nanosa
Erozija tla vodom je sveprisutan i vrlo značajan ekološki problem koji pogađa sve nagnute terene uzrokujući fizikalno-kemijske promjene u tlu i premještanje tla. Vrlo su bitne promjene u kemiji tla koje se očituju u smanjenju plodnosti tla i narušenom hranidbenom režimu. U tom pogledu veliku važnost imaju reakcija tla i sadržaj organske tvari kao temeljni čimbenici plodnosti tla. Cilj ovog diplomskog rada je istražiti utjecaj načina korištenja međurednog prostora na kvalitetu erozijskog nanosa u vinogradu. Istraživanje je obuhvatilo dva tretmana:obrađeni međredi zatravljeni međuredni prostor. Zatravljeni redovi pripadaju OPG-u Mladen Papak, dok oranični redovi pripadaju vinogradu OPG-a Drago Papak. Vinogradi su smješteni na istom položaju, nagibu i tipu tla. Rezultati laboratorijskih istraživanja pokazuju utjecaj korištenja tla u vinogradima na promjenu reakcije tla i sadržaj organske tvari. Na temelju njih preporuča se zatravljivanje međurednog prostora zbog manjeg obujma erozije tla vodom, zadržavanja biljne mase te organske tvari, nezbijanja međurednog prostora i lakšeg prohoda mehanizacije niz redove. Isto tako, bitno je naglasiti i odrediti smjer sadnje redova vinograda jer sam smjer reda negativno utječe na povećanje postotka erozije tla vodom. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na važnost primjenjivanja svih preventivnih mjera u smanjenju erozije tla vodom na nagnutim terenima.
erozija tla vodom, međuredno zatravljivanje, vinograd, organska tvar, reakcija tla.
nije evidentirano
engleski
Utjecaj zatravljivanja vinograda na kvalitetu erozijskog nanosa
nije evidentirano
soil erosion by water, vineyard, reaction pH, organic matter
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
27.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb