Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj predobrade celuloznog materijala s H2O2 na vezanje ekološki povoljnijeg sredstva za smanjenje gorivosti (CROSBI ID 412923)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Biruš, Tea-Dora Utjecaj predobrade celuloznog materijala s H2O2 na vezanje ekološki povoljnijeg sredstva za smanjenje gorivosti / Flinčec Grgac, Sandra (mentor); Zagreb, Tekstilno-tehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Biruš, Tea-Dora

Flinčec Grgac, Sandra

hrvatski

Utjecaj predobrade celuloznog materijala s H2O2 na vezanje ekološki povoljnijeg sredstva za smanjenje gorivosti

Mnogi tekstilni proizvodi podložni su zapaljenju, prvenstveno celulozni od kojih je potrebno zbog velike zastupljenosti izdvojiti pamuk. Pamučno vlakno je zapaljivo i lako gori te nastavlja gorjeti i izvan direktnog plamena. Zbog sve većih zahtjeva postavljenih na tekstilne materijale provode se različite obrade kojima bi se poboljšala svojstva. Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj predobrade u vodikovom peroksidu na vezivanje celuloznog materijal s hidroksifunkcionalnim bezhalogenidnim organofosfornim spojem (HFOP) u svrhu postizanja smanjene gorivosti. Navedeni HFOP je ekološki prihvatljiv te se koristi za postizanje negorivosti poliuretanskih pjena. U svrhu boljeg vezivanja korišten je ekološki povoljniji umreživač koji je u ranijim istraživanjima pokazao dobro svojstvo umrežavanja s komercijalnim sredstvom za postizanje negorivosti celuloznih materijala. Nakon obrade i provedenog ciklusa pranja provedena su mehanička ispitivanja uzoraka koji jasno ukazuju da vodikov peroksid smanjuje čvrstoću u odnosu na uzorke neobrađene vodikovim peroksidom. Također je provedeno mjerenje graničnog indeksa kisika iz čijih se vrijednosti vidi da uzorci predobrađeni vodikovim peroksidom imaju viši LOI odnosno smanjenu gorivost nakon provedenog procesa ispiranja no nakon provedenog ciklusa pranja LOI vrijednosti uzoraka pripremljenih uz predobradu s H2O2 i bez predobrade su izjednačene.

celulozni materijal, vodikov peroksid, ekološki prihvatljiv hidroksifunkcionalni bezhalogenidni organofosforni spoj, mehanička svojstva, granični indeks kisika.

nije evidentirano

engleski

Impact of pre-treatment of cellulose material with H2O2 on binding environmentally friendly flame retardant agents

nije evidentirano

cellulose material, hydrogen peroxide, an environmentally acceptable hydroxyfunctional non-halogenated organophosphorus compound, mechanical properties, limited oxygen index.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

18.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Tekstilno-tehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Tekstilna tehnologija