Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893826

Integrirano izvještavanje - koncept i utjecaj na uspješnost hrvatskih poduzeća


Vitezić, Neda; Petrlić, Antonija
Integrirano izvještavanje - koncept i utjecaj na uspješnost hrvatskih poduzeća // Računovodstvo i menadžment - RiM, 18. međunarodna znanstvena i stručna konferencija, Zbornik radova s međunarodne znanstvene i stručne konferencije, Svezak I.-znanstveni radovi / Jurić, Đurđica (ur.).
Zagreb: EDIT d.o.o., 2017. str. 203-214 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Integrirano izvještavanje - koncept i utjecaj na uspješnost hrvatskih poduzeća
(Integrated reporting - concept and impact on performance of Croatian companies)

Autori
Vitezić, Neda ; Petrlić, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Računovodstvo i menadžment - RiM, 18. međunarodna znanstvena i stručna konferencija, Zbornik radova s međunarodne znanstvene i stručne konferencije, Svezak I.-znanstveni radovi / Jurić, Đurđica - Zagreb : EDIT d.o.o., 2017, 203-214

ISBN
978-953-7828-16-5

Skup
Računovodstvo i menadžment - RiM, 18. međunarodna znanstvena i stručna konferencija

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 21-22.09.2017.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Integrirano izvještavanje, uspješnost, hrvatska poduzeća
(Integrated reporting, performance, Croatian companies)

Sažetak
Integrirano izvještavanje kombinacija je financijskih i nefinancijskih informacija namijenjenih prvenstveno vanjskim akterima- dionicima. No ono je i učinkovit alat upravljačkog nadzora jer potiče integrirano tj. cjelovito razmišljanje, jača reputaciju i ukupnu uspješnost poduzeća. Cilj ovog rada je istražiti koliko je globalni okvir za integrirano izvještavanje (IR) prepoznat u hrvatskim poduzećima i da li veća razina efikasnosti potiče poduzeća na društveno odgovornije poslovanje. Polazište je Okvir za integrirano izvještavanje (IIRC) čiji koncept se analitički razlaže s kritičkim osvrtom na razliku između izvještavanja o društvenoj odgovornosti i koncepta integriranog izvještavanja. Empirijsko istraživanje obuhvatilo je poduzeća sa Zagrebačke burze te ona poduzeća koja su u Hrvatskom poslovnom savjetu za održivi razvoj (HR PSOR). Temeljem podataka iz Amadeus baze, Registra godišnjih financijskih izvještaja FINA i internet stranica poduzeća analizirao se je sadržaj izvještavanja te, odabirom relevantnih pokazatelja, uspješnost poslovanja na uzorku od 138 poduzeća. Istraživanje je potvrdilo da poduzeća koja transparentnije izvještavaju o svojim rezultatima kroz podatke o ekonomskom, ekološkom i društvenom aspektu poslovanja imaju veću efikasnost mjerenu financijskim rezultatima. Osim toga utvrdilo se da ta ista poduzeća pored ekonomskog aspekta u svojim izvještajima veću pažnju posvećuju ekološkim, a manje društvenim pokazateljima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, EkonomijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka