Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka (CROSBI ID 412857)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Perić, Domagoj
Samaržija, Dubravka
Dolenčić Špehar, Iva
hrvatski
Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka
Fermentirana mlijeka su među najraširenijim prehrambenim namirnicama današnjice, a proces fermentacije jedan je od najstarijih postupaka konzerviranja hrane. S ciljem poboljšanja funkcionalnih, reoloških, senzornih karakteristika te pozitivnog djelovanja na humani organizam, u fermentirana mlijeka se mogu dodavati sastojci poput prebiotika, probiotika i simbiotika (prebiotik + probiotik). Prebiotici (inulin, oligofruktoza, galaktooligosaharidi, laktuloza) koji se dodaju u fermentirana mlijeka pozitivno utječu na rast i razvoj probiotičke mikrobne populacije u probavnom sustavu, a imaju preventivno djelovanje na suzbijanje postojećih simptoma bolesti ponajviše upalnih bolesti crijeva i raka debelog crijeva. Dosadašnja istraživanja o utjecaju prebiotika na humano zdravlje vezana su isključivo uz preventivno djelovanje, liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, imunološkog i kardiovaskularnog sustava. Na temelju znanstvenih istraživanja utjecaja dodatka prebiotika fermentiranom mlijeku u cilju povećanja njegove zdravstvene vrijednosti kritički i komparativno prikazano je prebiotičko djelovanje na: jačanje prirodne stanične aktivnosti, smanjenje ili prevenciju upalnih reakcija i prevenciju razvitka tumora debelog crijeva.
fermentirana mlijeka, funkcionalna hrana, prebiotici, humano zdravlje
nije evidentirano
engleski
The role of prebiotics in production of fermented milk
nije evidentirano
fermented milk, functional food, prebiotic, human health
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
26.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb