Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka (CROSBI ID 412857)

Ocjenski rad | diplomski rad

Perić, Domagoj Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka / Samaržija, Dubravka (mentor); Dolenčić Špehar, Iva (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Perić, Domagoj

Samaržija, Dubravka

Dolenčić Špehar, Iva

hrvatski

Uloga prebiotika u proizvodnji fermentiranih mlijeka

Fermentirana mlijeka su među najraširenijim prehrambenim namirnicama današnjice, a proces fermentacije jedan je od najstarijih postupaka konzerviranja hrane. S ciljem poboljšanja funkcionalnih, reoloških, senzornih karakteristika te pozitivnog djelovanja na humani organizam, u fermentirana mlijeka se mogu dodavati sastojci poput prebiotika, probiotika i simbiotika (prebiotik + probiotik). Prebiotici (inulin, oligofruktoza, galaktooligosaharidi, laktuloza) koji se dodaju u fermentirana mlijeka pozitivno utječu na rast i razvoj probiotičke mikrobne populacije u probavnom sustavu, a imaju preventivno djelovanje na suzbijanje postojećih simptoma bolesti ponajviše upalnih bolesti crijeva i raka debelog crijeva. Dosadašnja istraživanja o utjecaju prebiotika na humano zdravlje vezana su isključivo uz preventivno djelovanje, liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta, imunološkog i kardiovaskularnog sustava. Na temelju znanstvenih istraživanja utjecaja dodatka prebiotika fermentiranom mlijeku u cilju povećanja njegove zdravstvene vrijednosti kritički i komparativno prikazano je prebiotičko djelovanje na: jačanje prirodne stanične aktivnosti, smanjenje ili prevenciju upalnih reakcija i prevenciju razvitka tumora debelog crijeva.

fermentirana mlijeka, funkcionalna hrana, prebiotici, humano zdravlje

nije evidentirano

engleski

The role of prebiotics in production of fermented milk

nije evidentirano

fermented milk, functional food, prebiotic, human health

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

26.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)