Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija proizvodnje kumisa (CROSBI ID 412852)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Janda, Dana Tehnologija proizvodnje kumisa / Dolenčić Špehar, Iva (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Janda, Dana

Dolenčić Špehar, Iva

hrvatski

Tehnologija proizvodnje kumisa

Fermentacija je jedan od najstarijih i najpoznatijih postupaka konzerviranja hrane, a fermentirana mlijeka jedna od najstarije poznatih konzerviranih namirnica. Kumis je vrsta fermentirano mlijeka koje se tradicionalno proizvodi od kobiljeg mlijeka na području središnje Azije. Specifičnost kumisa jesu njegovi krajnji produkti fermentacije u kojoj osim mliječne kiseline i 〖"CO" 〗_2 nastaje i manja količina alkohola. Navedeni produkti posljedica su djelovanja mljekarske mikrobne kulture (MMK) sačinjene od bakterija mliječne kiseline i kvasaca. Danas se u svijetu kumis proizvodi na tradicionalan i industrijski način. Tradicionalni način proizvodnje dugo vremena je bio jedini poznati način proizvodnje kumisa te su ga narodi stepske Azije prenosili s naraštaja na naraštaj. Industrijski način proizvodnje razvio se zahvaljujući tradicijskom načinu proizvodnje te danas ima sve veću važnost u proizvodnji kumisa. Cilj ovog rada je prikazati tradicionalnu i industrijsku tehnologiju proizvodnje kumisa.

kumis, fermentacija, mljekarska mikrobna kultura, tradicionalna tehnologija proizvodnje, industrijska tehnologija proizvodnje

nije evidentirano

engleski

Production technology of Kumis

nije evidentirano

koumiss, fermentation, the dairy microbial culture, the traditional production technology, industrial production technology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

21.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)