Tehnologija proizvodnje kumisa (CROSBI ID 412852)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Janda, Dana
Dolenčić Špehar, Iva
hrvatski
Tehnologija proizvodnje kumisa
Fermentacija je jedan od najstarijih i najpoznatijih postupaka konzerviranja hrane, a fermentirana mlijeka jedna od najstarije poznatih konzerviranih namirnica. Kumis je vrsta fermentirano mlijeka koje se tradicionalno proizvodi od kobiljeg mlijeka na području središnje Azije. Specifičnost kumisa jesu njegovi krajnji produkti fermentacije u kojoj osim mliječne kiseline i 〖"CO" 〗_2 nastaje i manja količina alkohola. Navedeni produkti posljedica su djelovanja mljekarske mikrobne kulture (MMK) sačinjene od bakterija mliječne kiseline i kvasaca. Danas se u svijetu kumis proizvodi na tradicionalan i industrijski način. Tradicionalni način proizvodnje dugo vremena je bio jedini poznati način proizvodnje kumisa te su ga narodi stepske Azije prenosili s naraštaja na naraštaj. Industrijski način proizvodnje razvio se zahvaljujući tradicijskom načinu proizvodnje te danas ima sve veću važnost u proizvodnji kumisa. Cilj ovog rada je prikazati tradicionalnu i industrijsku tehnologiju proizvodnje kumisa.
kumis, fermentacija, mljekarska mikrobna kultura, tradicionalna tehnologija proizvodnje, industrijska tehnologija proizvodnje
nije evidentirano
engleski
Production technology of Kumis
nije evidentirano
koumiss, fermentation, the dairy microbial culture, the traditional production technology, industrial production technology
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
21.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb