Kvaliteta sjemena soje i priprema za sjetvu (CROSBI ID 412813)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petešić, Luka
Pospišil, Ana
hrvatski
Kvaliteta sjemena soje i priprema za sjetvu
Kvaliteta sjemena soje u velikoj mjeri utječe na uspješnost proizvodnje. Cilj istraživanja provedenih na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je utvrditi klijavost, čistoću i upotrebnu vrijednost sjemena različitih genotipova soje. Određena je masa 1000 sjemenki soje kao nužan parametar za izračun količine sjemena za sjetvu. Masa 1000 sjemenki se kretala od 128 g (L-MU 8) do 163 g (Zagrepčanka). Laboratorijska klijavost istraživanih genotipova kretala se od 94, 0% (L 8/1 2010) do 98, 0% (AFZG Sanja). Nakon nicanja soje utvrđena je poljska klijavost koja se kretala od 67, 3% (Zagrepčanka) do vrlo visokih 90, 4% (Gabriela). Čistoća sjemena bila je 100%. Najveću uporabnu vrijednost imala je sorta AFZG Sanja (98%).
soja, klijavost, čistoća, upotrebna vrijednost, masa 1000 sjemenki
nije evidentirano
engleski
Soybean seed quality and sowing preparation
nije evidentirano
soybean, germination, purity, seed usable value, 1000 seed weight
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb