Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj primjene pektolitičkih enzima na sadržaj antocijana tijekom vinifikacije crnog grožđa (CROSBI ID 412790)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Ivandić, Luka Utjecaj primjene pektolitičkih enzima na sadržaj antocijana tijekom vinifikacije crnog grožđa / Generalić Mekinić, Ivana (mentor); Kokeza, Ana (neposredni voditelj). Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Ivandić, Luka

Generalić Mekinić, Ivana

Kokeza, Ana

hrvatski

Utjecaj primjene pektolitičkih enzima na sadržaj antocijana tijekom vinifikacije crnog grožđa

Posljednjih godina je sve više u porastu interes znanstvenika i stručnjaka za antocijanima, bilo zbog njihove upotrebe kao prirodna bojila ili dokazanom pozitivnom učinku na zdravlje. Pektolitički enzimi koji se učestalo koriste tijekom procesa prerade grožđa u vino imaju izravan utjecaj na ekstrakciju antocijana iz pokožice grožđa u mošt, a samim time i na koncentraciju antocijana u vinu. Njihovom primjenom povećava se randman mošta i vina, stabiliziraju tvari boje i tanini te se znatno olakšava dorada vina i njegovo bistrenje. U ovom završnom radu zadatak je bio pratiti i usporediti utjecaj dvaju pektolitičkih enzima, Vinozym Vintage FCE i Sihazym Extro, na koncentraciju antocijana tijekom vinifikacije sorti Babica i Crljenak kaštelanski. Kao referentni uzorci za usporedbu su korišteni uzorci grožđa čija vinifikacija se provodila bez dodatka enzimskog preparata. Za određivanja antocijana je korištena metoda bisulfitnog izbjeljivanja. Sadržaj antocijana u uzorcima se mijenjao tijekom vinifikacije, a u konačnici je očekivano rezultirao znatno većim udjelom ovih spojeva u usporedbi sa uzorkom s početka postupka. Sadržaj antocijana u svim uzorcima Babice bio je veći nego li u uzorcima Crljenka kaštelanskog bez obzira na tip vinifikacije, a najveći je bio kod vina proizvedenog primjenom pektolitičkog preparata Sihazym Extro. U slučaju Crljenka kaštelanskog najveći sadržaj antocijana je imao uzorak vina pripravljen korištenjem preparata Vinozym Vintage FCE.

antocijani ; pektolitički enzimi ; metoda bisulfitnog izbjeljivanja ; spektofotometrija

nije evidentirano

engleski

Influence of the pectolytic enzymes on anthocyanin content in red wine during its processing

nije evidentirano

anthocyanins ; pectolytic enzymes ; bisulphyte bleaching method ; spectrophotometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

20.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija