Gubitci poslije berbe (CROSBI ID 412751)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jančiković, Sven
Jemrić, Tomislav
Vuković, Marko
hrvatski
Gubitci poslije berbe
Voće, bogato vitaminima i mineralima odavno je neophodna namirnica u ishrani ljudi. U svijetu se velika količina voća gubi nakon berbe na putu do potrošača. Gubitci su ponekad izrazito velikih razmjera, naročito u zemljama u razvoju gdje tropska klima, nerazvijena infrastruktura i slaba edukacija pridonose ovom problemu. Gubitci se javljaju u svim fazama od berbe do rukovanja, čuvanja, transporta, prerade i marketinga. Veoma je bitno poznavati uzroke gubitaka za pravilan odabir mjera sprječavanja. Smanjenje gubitaka hrane nakon berbe u manje razvijenim zemljama doprinijelo bi ruralnom razvoju i smanjenju siromaštva. S druge strane u razvijenim zemljama gdje su osigurani uvjeti za bolje čuvanje, zbog prezasićenosti, isteka roka trajanja ili nekih drugih razloga, velika količina hrane se baci. Tijekom lanca opskrbe poslije berbe gubitke plodova može uzrokovati više čimbenika poput nepravilnog rukovanja, mehaničkih oštećenja ili kvarenja uzrokovanog mikroorganizmima, štetnicima, glodavcima i pticama. Sve te pojave koje uzrokuju gubitke mogu se kontrolirati raznim fizikalnim, biološkim i kemijskim tretmanima ili ih se može izbjeći pravilnom uporabom tehnologije i dobrom edukacijom. Uzevši u obzir da i u današnje vrijeme glad predstavlja problem u dijelovima svijeta, a proizvodi se i više nego dovoljno hrane za prehranu cjelokupnog svjetskog stanovništva, smanjenje gubitaka značajnije bi doprinijelo poboljšanju opskrbljenosti svjetske populacije hranom nego povećanje proizvodnje.
voće, gubitci poslije berbe, čuvanje voća, tretmani voća
nije evidentirano
engleski
Post harvest losses
nije evidentirano
fruit, fruit loss, postharvest, postharvest treatments
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb