Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću (CROSBI ID 412748)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Bužan, Dorotea Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću / Šarčević, Hrvoje (mentor); Lovrić, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Bužan, Dorotea

Šarčević, Hrvoje

Lovrić, Ana

hrvatski

Oplemenjivanje pšenice na pekarsku kakvoću

Pšenica (Triticum aestivum L.) je ratarska kultura koja ima veliki ekonomski značaj i predstavlja osnovu ljudske ishrane. Suvremeni programi oplemenjivanja pšenice imaju za cilj dobivanje kultivara s visokim prinosom zrna dobre pekarske kakvoće. Prikladnost zrna pšenice za proizvodnju pekarskih proizvoda uglavnom ovisi o količini i kakvoći proteina u endospermu od kojih je najvažniji gluten. Glavne komponente glutena su glijadini, koji pridonose rastezljivosti tijesta i glutenini, koji tijestu daju čvrstoću i elastičnost. U radu su opisani postupci utvrđivanja indirektnih parametara pekarske kakvoće (sadržaj proteina, sedimentacijska vrijednost, sadržaj glutena), provođenje Pelshenke testa kao i postupci utvrđivanja reoloških svojstava tijesta pomoću farinografa i ekstenzografa. Svojstva pekarske kakvoće kontrolira veliki broj gena malog učinka koji su pod velikim utjecajem okoline i izraženom interakcijom genotip × okolina. Složene i često negativne korelacije s drugim svojstvima još više otežavaju oplemenjivanje na pekarsku kakvoću. U radu su također opisani postupci oplemenjivanja koji se koriste u poboljšanju pekarske kakvoće.

pšenica, oplemenjivanje, prinos, pekarska kakvoća, proteini

nije evidentirano

engleski

Wheat breeding for bread-making quality

nije evidentirano

wheat, breeding, yield, bread-making quality, proteins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

21.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)