Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja (CROSBI ID 651968)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana ; Klir, Željka ; Ronta, Mario ; Bugarić, Elvira Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja // Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, S. ; Antunović, Z. (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 216-217

Podaci o odgovornosti

Samac, Danijela ; Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Steiner, Zvonimir ; Novoselec, Josip ; Klarić, Ivana ; Klir, Željka ; Ronta, Mario ; Bugarić, Elvira

hrvatski

Utjecaj završne tjelesne mase na kakvoću polovica, mesa i kulena od Crnih slavonskih svinja

Istraživanje je provedeno na 32 crne slavonske svinje. Svinje su podijeljene u dvije skupine po 16 svinja. Prva skupina tovljena je do završne tjelesne mase od oko 100 kg, a druga skupina do završne tjelesne mase od oko 130 kg. Tijekom prvog razdoblja tova (25-60 kg), svinje su hranjene krmnom smjesom s 12% sirovih proteina i 13, 30 MJ, ME/kg, a tijekom drugog razdoblja tova (60 kg pa do kraja tova) krmnom smjesom s 10% sirovih proteina i 13, 23 MJ, ME/kg. Tijekom cijelog tova svinje obje skupine konzumirale su zelenu masu lucernu (ad libitum). Svinje su tijekom tova držane u poluotvorenom sustavu, a omjer spolova u obje skupine bio je jednak. Nakon klanja svinja, na ohlađenim (+4°C) desnim svinjskim polovicama obavljena je disekcija prema modificiranoj metodi Weniger i sur.(1963.). Pokazatelji kakvoće mesa istraživani su na dugom leđnom mišiću. Uslijedila je proizvodnja kulena, nakon koje je provedena njegova kemijska analiza. Na temelju istraživanja zaključeno je da su svinje niže završne mase (100 kg) imale statistički vrlo značajno (p<0, 01) povećani udio mišićnog (46, 29%:38, 76%) i koštanog tkiva (9, 82%:8, 99%), a smanjen udio masnog tkiva (34, 69%:43, 64%) u svinjskim polovicama. Svinjske polovice svinja od 100 kg imale su statistički značajno (p<0, 05) veći udio mesa plećke (7, 68%:6, 87%) i buta (15, 19%:13, 62%), a manji udio mesa vrata (6, 31%:7, 79%) u odnosu na svinjske polovice svinja od 130 kg. Meso (MLD) svinja obje skupine imalo je vrlo dobru kvalitetu s obzirom na analizirane pokazatelje (pH1, pH2, sposobnost vezanja vode, boja). Meso svinja niže težinske skupine (100 kg) imalo je statistički vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj sirovih proteina (23, 76%:20, 07%), vode (67, 51%:62, 04%) i pepela (1, 03%:0, 91%) te manji sadržaj sirovih masti (7, 70%:16, 98%). Kulenje svinja završne tjelesne mase od 100 kg imalo je statistički vrlo značajno (p<0, 01) veći sadržaj sirovih proteina (45, 74%:43, 00%) dok kod ostalih fizikalno-kemijskih pokazatelja kulena nisu zabilježene statistički značajne razlike (p>0, 05) s obzirom na završnu tjelesnu masu. S obzirom na rezultate istraživanja možemo zaključiti da završna tjelesna masa utječe na kakvoću polovica, mesa i kulena kod crnih slavonskih svinja.

Crna slavonska svinja ; kakvoća polovica ; kakvoća mesa ; kakvoća kulena

nije evidentirano

engleski

Influence of final body weight on quality of carcasses, meat and kulen of the Black Slavonian pigs

nije evidentirano

Black Slavonian pigs ; carcass quality ; meat quality ; kulen quality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

216-217.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma

Vila, S. ; Antunović, Z.

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5551

Podaci o skupu

52. hrvatski i 12.međunarodni simpozij agronoma

poster

12.02.2017-17.02.2017

Dubrovnik, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)