Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 893248

Menta (Mentha piperita) u hranidbi domaćih životinja


Klarić, Ivana; Domaćinović, Matija; Galović, Dalida; Pavić, Mirela; Ronta, Mario; Steiner, Zvonimir
Menta (Mentha piperita) u hranidbi domaćih životinja // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, S. ; Antunović, Z. (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 518-522 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Menta (Mentha piperita) u hranidbi domaćih životinja
(Peppermint (Mentha piperita) in domestic animal nutrition)

Autori
Klarić, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Galović, Dalida ; Pavić, Mirela ; Ronta, Mario ; Steiner, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Vila, S. ; Antunović, Z. - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 518-522

Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.-17.2.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Paprena metvica ; fitobiotici ; hranidba ; domaće životinje
(Peppermint ; fitobiotics ; nutrition ; domestic animals)

Sažetak
Uporaba fitobiotika u stočarskoj proizvodnji danas sve više dobiva na značenju slijedom zabrane korištenja antibiotika kao promotora rasta, njihovih štetnih rezidualnih učinaka, ali i zbog ekonomskih troškova njihova korištenja u proizvodnji. Prirodni dodatci ili fitobiotici imaju niz pozitivnih učinaka kako na samo zdravlje životinja tako i na njihovu proizvodnju pri čemu se među njima u novije vrijeme opisuje i paprena metvica (Mentha piperita). Cilj ovoga rada bio je prikazati osobine paprene metvice kao fitobiotika u hranidbi domaćih životinja. Paprena metvica kao aromatska biljka ima dokazanu antimikrobnu aktivnost, jako antioksidativno i protuupalno djelovanje, a korisna je u i izgradnji imunološkog sustava. Uz to, dobar je analgetik, te promotor rasta, ali i inhibitor proizvodnje metana u buragu. Novija istraživanja ukazala su na mogućnost uporabe paprene metvice kao dodatka krmnoj smjesi, različitim vrstama i kategorijama peradi, ali i nekim preživačima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA