Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tretmani voća poslije berbe (CROSBI ID 412591)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lončar, Morana Tretmani voća poslije berbe / Jemrić, Tomislav (mentor); Vuković, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Lončar, Morana

Jemrić, Tomislav

Vuković, Marko

hrvatski

Tretmani voća poslije berbe

U današnje vrijeme svijest o svježem voću kao izvoru vitamina i minerala koji pozitivno utječu na ljudski organizam je na visokoj razini. Voće je kvarljivo, a razina propadanja ovisi o vrsti voća te o njihovom metabolizmu. Nakon berbe plodovi počinju propadati, te su zato tretmani poslije berbe vrlo bitni kako bi se smanjilo propadanje i osigurala kvaliteta, a i sama ispravnost voća za konzumaciju. Sve počinje od dobre prakse branja plodova i čuvanja u hladnjačama koje imaju reguliranu temperaturu, vlažnost zraka i pravilan odnos ugljičnog dioksida i kisika. Ovaj rad daje pregled različitih kemijskih tretmana voća koji se koriste nakon berbe. Tretmani nakon berbe mogu se podijeliti na kemijske, fizikalne te biološke. Pod kemijske tretmane spadaju fungicidi, voskovi, 1-MCP itd. Kao alternativa kemijskim tretmanima, zbog sve veće zabrinutosti i svijesti o opasnosti po zdravlje, koriste se fizikalni i biološki tretmani. Pod fizikalne tretmane spadaju različiti toplinski tretmani i tretmani hlađenja. Biološka kontrola ima višestruke prednosti kao što su povećanje prirodne otpornosti i izravna primjena na potrebno mjesto. No ona ima i negativne strane jer sami mehanizmi djelovanja još nisu dobro proučeni zbog složenih interakcija između patogena, domaćina i drugih prisutnih mikroorganizama te treba provesti dodatna ispitivanja, a i samo potencijalno tržište vrlo je malo.

voće, propadanje voća, tretmani voća, čuvanje voća

nije evidentirano

engleski

Postharvest treatments of fruit

nije evidentirano

fruit, fruit decay, postharvest fruit treatments, postharvest fruit storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

20.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)