Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium (CROSBI ID 335234)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šalek, Ivan
Halt, Marija
Halt, Marija
hrvatski
Ispitivanje stupnja onečišćenja pšenice i brašna plijesnima roda Aspergillus i Penicillium
U radu su prikazani rezultati ispitivanja stupnja onečišćenja pšenice, prije prerade u brašno, i brašna plijesnima. Posebna se pozornost obratila plijesnima roda Aspergillus i Penicillium, mogućim producentima mikotoksina. Pšenica je prosječno bila onečišćena s 980 kolonija plijesni u 1 g, a brašno s 871 kolonijom plijesni u 1 g. U uzorcima pšenice i brašna prevladavale su plijesni iz rodova: Aspergillus (s 80,58%), Penicillium (s 14,78%), Alternaria (s 0,83%), Fusarium (s 0,55%), Mucor (s 0,41%), Rhizopus (s 0,41%), Cladosporium (s 0,05%) i Trichoderma (s 0,05%). Prisutnost plijesni Aspergillus flavus, poznatog producenta aflatoksina, ustanovljena je u 13 uzoraka pšenice, što iznosi 65,00% i 9 uzoraka brašna što iznosi 30,00%. Vrsta plijesni Aspergillus albus, mogući producent citrinina, ustanovljena je u 22 uzorka pšenice i 29 uzoraka brašna. Kako se plijesni i njeni metaboliti prerađevinama od pšenice i brašna mogu prenijeti do ljudi, mikološkoj ispravnosti ovih sirovina treba obratiti zasluženu pozornost.
pšenica; brašno; plijesni; mikotoksini; aflatoksin
nije evidentirano
engleski
Research on the degree of the contamination of wheat and flour to moulds of genera Aspergillus and Penicillium
nije evidentirano
wheat; flour; moulds; mycotoxins; aflatoxin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
80
26.10.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek