Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 892482

Utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka


Konjačić, Miljenko; Marković, Tea; Ivanković, Ante; Stručić, Danijela
Utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 69 (2015), 3-4; 45-53 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka
(Effect of year and season on the chemical composition and hygienic quality of organic cows milk)

Autori
Konjačić, Miljenko ; Marković, Tea ; Ivanković, Ante ; Stručić, Danijela

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 69 (2015), 3-4; 45-53

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ekološki proizvedeno kravlje mlijeko, kemijski sastav, higijenska kvaliteta, sezona, godina
(Organic cow's milk, chemical composition, hygienic quality, season, year)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj godine i sezone na kemijski sastav i higijensku kvalitetu sirovog kravljeg mlijeka proizvedenog po ekološkim principima. U istraživanje je bilo uključeno 15 ekoloških gospodarstava koja se bave ekološkom proizvodnjom mlijeka na području Osječko-baranjske županije. U uzorcima sirovog mlijeka (n=1.769) od kemijskih parametra određen je: udio mliječne masti, bjelančevina, laktoze, bezmasne suhe tvari, a od higijenskih parametara: broj mikroorga¬nizama i somatskih stanica. Utvrđen je značajan (p<0, 05) utjecaj godine (2011., 2012., 2013.) na sve istraživane parametre osim na ukupan broj mikroorganizama. Sezona je značajno utjecala na kemijske parametre (p<0, 05), istovremeno nije utvrđen značajan utjecaj na higijenske parametre. Najveći udjeli mliječne masti, bjelančevina i suhe tvari zabilježeni tijekom jesenskog i zimskog razdoblja, a laktoze tijekom zimskog i proljetnog razdoblja. Rezultati istraživanja pokazali su da su godina i sezona značajno utjecale na većinu istraživanih parametara u ekološki proizvedenom mlijeku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts