Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bezmesno meso (CROSBI ID 780990)

Druge vrste radova | popularni rad

Vrček, Valerije Bezmesno meso // Glas Koncila. 2017.

Podaci o odgovornosti

Vrček, Valerije

hrvatski

Bezmesno meso

Na poznatom sveučilištu Berkeley u Kaliforniji otvoren je novi laboratorij u kojem će se istraživati i razvijati metode za pripravu alternativnoga mesa. To je zapravo biljni proizvod koji prema teksturi, nutritivnom sastavu, okusu i mirisu nalikuje pravom mesu. Laboratorij »Alt Meat« dio je centra za poduzetništvo i tehnologiju »Sutardja« (SCET), čiji je osnivač Ikhlaq Sidhu, američki profesor i inovator indijskoga podrijetla. On tvrdi: »Tržište je golemo i mi vjerujemo da smo našom inovativnom tehnologijom spremni konkurirati proizvođačima tradicionalnoga mesa«. Proizvodnja mesa bez uporabe i bez uzgoja životinja postala je popularan trend u razvijenim zemljama. Neki smatraju da takav način proizvodnje ima niz ekoloških i etičkih prednosti, a laboratorijski uzgojeno meso smatra se zdravijim. U tu se svrhu rabe kulture animalnih stanica koje se nasađuju u Petrijeve zdjelice i pod prikladnim uvjetima »pretvaraju« u meso. »Šnicle iz bioreaktora« nazivaju se čistim mesom (»clean meat«), a neki drže da taj način proizvodnje mesa može riješiti prehrambene probleme svijeta. Projekte alternativnih mesnica novčano podupiru velike prehrambene tvrtke, poput »Cargilla«, ali i poznati milijarderi, poput Billa Gatesa.

meso, berkeley, nutricionizam

nije evidentirano

engleski

Meatless meat

nije evidentirano

meat, Berkeley, nutricionism

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Glas Koncila

2017.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemija