Bezmesno meso (CROSBI ID 780990)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Vrček, Valerije
hrvatski
Bezmesno meso
Na poznatom sveučilištu Berkeley u Kaliforniji otvoren je novi laboratorij u kojem će se istraživati i razvijati metode za pripravu alternativnoga mesa. To je zapravo biljni proizvod koji prema teksturi, nutritivnom sastavu, okusu i mirisu nalikuje pravom mesu. Laboratorij »Alt Meat« dio je centra za poduzetništvo i tehnologiju »Sutardja« (SCET), čiji je osnivač Ikhlaq Sidhu, američki profesor i inovator indijskoga podrijetla. On tvrdi: »Tržište je golemo i mi vjerujemo da smo našom inovativnom tehnologijom spremni konkurirati proizvođačima tradicionalnoga mesa«. Proizvodnja mesa bez uporabe i bez uzgoja životinja postala je popularan trend u razvijenim zemljama. Neki smatraju da takav način proizvodnje ima niz ekoloških i etičkih prednosti, a laboratorijski uzgojeno meso smatra se zdravijim. U tu se svrhu rabe kulture animalnih stanica koje se nasađuju u Petrijeve zdjelice i pod prikladnim uvjetima »pretvaraju« u meso. »Šnicle iz bioreaktora« nazivaju se čistim mesom (»clean meat«), a neki drže da taj način proizvodnje mesa može riješiti prehrambene probleme svijeta. Projekte alternativnih mesnica novčano podupiru velike prehrambene tvrtke, poput »Cargilla«, ali i poznati milijarderi, poput Billa Gatesa.
meso, berkeley, nutricionizam
nije evidentirano
engleski
Meatless meat
nije evidentirano
meat, Berkeley, nutricionism
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Glas Koncila
2017.
nije evidentirano
objavljeno