Priprava 5-supstituiranih benzotiazola (CROSBI ID 412380)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Suhić, Nikolina
Racane, Livio
Ptiček, Lucija
hrvatski
Priprava 5-supstituiranih benzotiazola
Kao nastavak dosadašnjih istraživanja glavni cilj ovog rada bila je efikasna priprava 5- nitro- i 5-amino- supstituiranih benzotiazola kao intermedijera potrebnih za sintezu novih 5- azo- supstituiranih benzotiazolnih derivata. Višestupnjevitom sintezom, polazeći iz 3- nitroanilina, efikasno je priređen 5- nitrobenzotiazol (3) kao ključni intermedijer. Primjenom reakcijskih uvjeta opisanih u literaturi, bromiranjem s bromom u octenoj kiselini dobivena je smjesa izomernih produkata pri čemu je ciljani 2-brom-5-nitroanilin (1) izoliran prekristalizacijom u iskorištenju od 56 %. U sljedećoj reakciji je spoj 1 refluksiranjem u mravljoj kiselini preveden u N-(2-brom-5-nitrofenil)formamid (2) u visokom iskorištenju od 71 %. Reakcija ciklizacije spoja 2 u 5-nitrobenzotiazol (3) optimirana je uz mijenjanje dva parametra: čistoće početnog spoja 2 i količine kristalne vode prisutne u natrijevom sulfidu. Nađeno je da se najbolje iskorištenje na ključnom intermedijeru 3 od 83 % dobije upotrebom natrijevog sulfida u obliku trihidrata. Redukcijom nitro-derivata 3 s kositar(II) kloridom u kloridno-kiselom metanolnom mediju ciljani 5-aminobenzotiazol (4) efikasno je priređen u iskorištenju od 85 %. Strukture i čistoća opisanih intermedijernih produkata 1 i 2 potvrđene su TLC- kromatografijom, usporedbom temperature taljenja te 1H NMR spektroskopijom, dok su strukture 5-nitro- 3 i 5-aminobenzotiazola (4) potvrđene usporedbom temperature taljenja te spektrometrijom masa.
sinteza, bromiranje, ciklizacija, 5-supstituirani benzotiazoli
nije evidentirano
engleski
Preparation of 5-substituted benzothiazoles
nije evidentirano
Synthesis, bromination, cyclization, 5-substituted benzothiazoles
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
15.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Tekstilno-tehnološki fakultet
Zagreb