Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja (CROSBI ID 412363)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kurtović, Katarina Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja / Jukić, Željko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Kurtović, Katarina

Jukić, Željko

hrvatski

Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja

Pšenica (Triticum aestivum L.) jedna je od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, površina pod kojom je uzgajana pšenica u 2016. godini iznosi 150 tisuća hektara. Prosječan prinos se kreće oko 5 tona po hektaru. Pšenica se nikada ne melje odmah nakon žetve već treba proći određeni broj dana odležavanja u skladištu. Taj period se naziva posliježetveno dozrijevanje. Tijekom skladištenja zrna pšenice određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na kakvoću pšenice koja je namijenjena za preradu u mlinske proizvode. Također, tijekom skladištenja dolazi do promjene reoloških svojstava odnosno poboljšava se kakvoća brašna i tijesta. Cilj ovog završnog rada je korištenjem dostupne literature utvrditi koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od ulaska u skladište do početka prerade.

Pšenica, posliježetveno dozrijevanje, reološka svojstva, kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Changes in chemical composition and rheological properties of wheat during storage

nije evidentirano

Wheat, postharvest maturation, rheological properties, chemical composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

11.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)