Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja (CROSBI ID 412363)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kurtović, Katarina
Jukić, Željko
hrvatski
Promjene u kemijskom sastavu i reološkim svojstvima pšenice tijekom skladištenja
Pšenica (Triticum aestivum L.) jedna je od najvažnijih ratarskih kultura u Hrvatskoj. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, površina pod kojom je uzgajana pšenica u 2016. godini iznosi 150 tisuća hektara. Prosječan prinos se kreće oko 5 tona po hektaru. Pšenica se nikada ne melje odmah nakon žetve već treba proći određeni broj dana odležavanja u skladištu. Taj period se naziva posliježetveno dozrijevanje. Tijekom skladištenja zrna pšenice određeni čimbenici mogu pozitivno, ali i negativno utjecati na kakvoću pšenice koja je namijenjena za preradu u mlinske proizvode. Također, tijekom skladištenja dolazi do promjene reoloških svojstava odnosno poboljšava se kakvoća brašna i tijesta. Cilj ovog završnog rada je korištenjem dostupne literature utvrditi koji čimbenici i na koji način utječu na promjenu ugljikohidrata, masti i proteina tijekom skladištenja pšenice te dinamiku poboljšanja reoloških svojstava pšenice od ulaska u skladište do početka prerade.
Pšenica, posliježetveno dozrijevanje, reološka svojstva, kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Changes in chemical composition and rheological properties of wheat during storage
nije evidentirano
Wheat, postharvest maturation, rheological properties, chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
11.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb