Voćarstvo Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2015. godine (CROSBI ID 412344)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Modrić, Zvjezdana
Grgić, Ivo
Zrakić, Magdalena
hrvatski
Voćarstvo Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2015. godine
Cilj rada je utvrditi i opisati promjene u voćarstvu Hrvatske u razdoblju od 2006. do 2015. i to kako ukupno tako i za pojedine vrste te pomoću linearnog trenda ukazati na moguće tendencije u proizvodnji voća u budućnosti. U strukturi proizvodnje voća dominira proizvodnja jabuke (31%), proizvodnja mandarinke (17%), šljive (9%), trešnje i višnje (3%), breskve i nektarine (3%), oraha (2%) i kruške (2%), dok na ostalo voće otpada 33%. Proizvedene količine su nedostatne za potrebe domaćeg tržišta, osim mandarine. Analizom vremenskih serija u razdoblju do 2006. do 2015. godine, uočavamo blagu tendenciju pada ukupne proizvodnje voća i smanjenje ukupne površine za uzgoj voća. Što se tiče pojedinih voćnih vrsta, prema linearnom trendu i povijesnim podacima očekuje se povećanje proizvodnje jabuka – tradicionalno najzastupljenije voćne kulture. Također na temelju povijesnih podataka, pozitivni trendovi u količini proizvodnje očekuju se kod trešanja i višanja, bresaka i nektarina, šljiva, oraha, lješnjaka, smokava, jagoda, mandarinki i agruma, općenito.
voćarstvo, voćne vrste, trend, Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Fruit production from 2006 to 2016 in the Republic of Croatia
nije evidentirano
fruit production, fruit species, trend, Croatia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
12.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb