Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske (CROSBI ID 412271)

Ocjenski rad | diplomski rad

Barkijević, Mateja Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske / Bubalo, Dragan (mentor); Svečnjak, Lidija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Barkijević, Mateja

Bubalo, Dragan

Svečnjak, Lidija

hrvatski

Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske

Šećeri su glavne sastavnice meda i čine 95-99% suhe tvari. Fruktoza i glukoza su dominantni šećeri i čine oko 85-95% ukupnih šećera u medu. Sastav i količina glavnih šećera u medu (fruktoza, glukoza, saharoza) mogu pomoći pri utvrđivanju botaničkog podrijetla meda. Međutim, i drugi šećeri koji su prisutni u znatno manjem udjelu mogu biti korisni za utvrđivanje botaničkog podrijetla. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi sastav šećera u različitim vrstama meda te usporediti sastav šećera između nektarnih vrsta meda i medljikovaca. Istraživanje je provedeno na 268 uzoraka uniflornog (bagrem, kesten, lipa, kadulja, amorfa, smilje, vrijes, vrisak, mandarina) i multiflornog meda (cvjetni i livadni) te na uzorcima medljikovaca. Utvrđivanje sastava šećera (fruktoze, glukoze, saharoze, turanoze i maltoze) provedeno je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Također, provedene su analize fizikalno-kemijskih parametara (udio vode, električna provodnost i pH vrijednost) te peludna i senzorska analiza sa ciljem utvrđivanja botaničkog podrijetla ispitivanih uzoraka meda. U analiziranim uzorcima srednje vrijednosti udjela fruktoze kretale su se od 27, 59 do 59, 25 g/100 g, glukoze od 18, 17 do 38, 24 g/100 g, saharoze od 0 do 1, 2 g/100 g, turanoze od 0, 32 do 2, 68 g/100 g i maltoze od 0 do 2, 7 g/100 g meda. Uspoređujući rezultate udjela šećera ispitanih vrsta meda utvrđeno je da monosaharidi fruktoza i glukoza čine najveći udio šećera, a vrijednosti njihova zbroja kretale su se od 45, 76 do 96, 19 g/100 g. Najviša prosječna vrijednost fruktoze utvrđena je u uzorcima meda od smilja (42, 51 g/100 g), a glukoze u uzorcima meda od mandarine (32, 11 g/100 g), dok je najniža prosječna vrijednost fruktoze utvrđena u uzorcima medljikovaca (33, 74 g/100 g), a glukoze u uzorcima kestenova meda (22, 96 g/100 g). Disaharidi turanoza i maltoza utvrđeni su u znantno manjim količinama u svim ispitanim uzorcima, dok saharoza nije utvrđena u uzorcima meda od vriska i multiflornom medu.

sastav šećera ; HPLC ; vrste meda ; fizikalno-kemijski parametri ; peludna analiza ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Analysis of sugar composition in honey samples from Croatia using HPLC method

nije evidentirano

sugar composition ; HPLC ; honey types ; physico-chemical parameters ; pollen analysis ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

08.06.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)