Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske (CROSBI ID 412271)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Barkijević, Mateja
Bubalo, Dragan
Svečnjak, Lidija
hrvatski
Analiza sastava šećera HPLC metodom u uzorcima meda s područja Hrvatske
Šećeri su glavne sastavnice meda i čine 95-99% suhe tvari. Fruktoza i glukoza su dominantni šećeri i čine oko 85-95% ukupnih šećera u medu. Sastav i količina glavnih šećera u medu (fruktoza, glukoza, saharoza) mogu pomoći pri utvrđivanju botaničkog podrijetla meda. Međutim, i drugi šećeri koji su prisutni u znatno manjem udjelu mogu biti korisni za utvrđivanje botaničkog podrijetla. Cilj je ovog istraživanja bio utvrditi sastav šećera u različitim vrstama meda te usporediti sastav šećera između nektarnih vrsta meda i medljikovaca. Istraživanje je provedeno na 268 uzoraka uniflornog (bagrem, kesten, lipa, kadulja, amorfa, smilje, vrijes, vrisak, mandarina) i multiflornog meda (cvjetni i livadni) te na uzorcima medljikovaca. Utvrđivanje sastava šećera (fruktoze, glukoze, saharoze, turanoze i maltoze) provedeno je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Također, provedene su analize fizikalno-kemijskih parametara (udio vode, električna provodnost i pH vrijednost) te peludna i senzorska analiza sa ciljem utvrđivanja botaničkog podrijetla ispitivanih uzoraka meda. U analiziranim uzorcima srednje vrijednosti udjela fruktoze kretale su se od 27, 59 do 59, 25 g/100 g, glukoze od 18, 17 do 38, 24 g/100 g, saharoze od 0 do 1, 2 g/100 g, turanoze od 0, 32 do 2, 68 g/100 g i maltoze od 0 do 2, 7 g/100 g meda. Uspoređujući rezultate udjela šećera ispitanih vrsta meda utvrđeno je da monosaharidi fruktoza i glukoza čine najveći udio šećera, a vrijednosti njihova zbroja kretale su se od 45, 76 do 96, 19 g/100 g. Najviša prosječna vrijednost fruktoze utvrđena je u uzorcima meda od smilja (42, 51 g/100 g), a glukoze u uzorcima meda od mandarine (32, 11 g/100 g), dok je najniža prosječna vrijednost fruktoze utvrđena u uzorcima medljikovaca (33, 74 g/100 g), a glukoze u uzorcima kestenova meda (22, 96 g/100 g). Disaharidi turanoza i maltoza utvrđeni su u znantno manjim količinama u svim ispitanim uzorcima, dok saharoza nije utvrđena u uzorcima meda od vriska i multiflornom medu.
sastav šećera ; HPLC ; vrste meda ; fizikalno-kemijski parametri ; peludna analiza ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Analysis of sugar composition in honey samples from Croatia using HPLC method
nije evidentirano
sugar composition ; HPLC ; honey types ; physico-chemical parameters ; pollen analysis ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
08.06.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb