Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija (CROSBI ID 412242)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Barbir, Marko
Fruk, Goran
hrvatski
Postupci poslije berbe i tehnologija čuvanja kivija
Cilj ovog istraživanja je na temelju prikupljene relevantne literature proučiti postupke poslije berbe i tehnologiju čuvanja kivija. Odnosi se na skladištenje, bolesti, fiziološke poremećaje, transport, tretmane i sve ostale čimbenike koji utječu na kvalitetu ploda kivija nakon berbe i neposredno prije berbe, a mogu utjecati na kvalitetu tijekom skladištenja.Utvrđeno je kako je čuvanje na niskim temperaturama imalo značajan utjecaj na fizikalno-kemijska i nutritivna svojstva kivija čime se poboljšala kvaliteta, pojačala se čvrstoća, škrob i sadržaj topljive suhe tvari uslijed nižeg disanja i proizvodnje etilena, produžen je sami rok trajanja ploda bez ikakvih ozljeda ili promjene boje. Ustanovljeno je kako je antioksidativno djelovanje znatno smanjeno nakon četiri mjeseca hladnog skladištenja i kako hladno skladištenje ima negativan učinak na antioksidativno djelovanje u plodu kivija. Zaključeno je kako tretman kalcijem i HRW tretman čine plod prihvatljivijim zbog smanjenja brzine promjene boje i smanjenja truleži. Ustanovljeno je da salicilna kiselina ima pozitivan utjecaj na postotak gubitka težine ploda kivija i njegovo propadanje. Također je ustanovljeno kako tretman etilenom ubrzava proces zrenja, na što je kivi izrazito osjetljiv.
kivi, voće kivi, skladištenje, kvaliteta voća, boja voća, fiziološki poremećaji, senzorna analiza, pakiranje, fiziološki poremećaji i bolesti nakon berbe, salicilna kiselina
nije evidentirano
engleski
Postharvest procedures and preservation technology of kiwifruit
nije evidentirano
kiwi, kiwi fruit, storage, fruit quality, fruit color, phisiological dissorder, sensory analysis, packageing, physiological disorders and diseases after harvest, salicilic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
12.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb