Mogućnosti uzgoja haskapa (Lonicera caerulea L.) na području Hrvatske (CROSBI ID 412240)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mikec, David
Fruk, Goran
hrvatski
Mogućnosti uzgoja haskapa (Lonicera caerulea L.) na području Hrvatske
Haskap (Lonicera caerulea L.) je jagodasta voćna vrsta iz porodice kozokrvnice koja se posljednjih 20-ak godina proširila iz izvornih staništa Japana i Rusije najviše u Kanadu, a značaj je dobila i u Europi. Kao i za druge jagodaste voćne vrste koje se posljednjih godina uzgajaju kod nas tako i za haskap postoji trgovačka i proizvođačka niša. Tome pridonose njegova hranidbena i zdravstvena vrijednost te pedološki i ekološki zahtjevi za uzgoj. Haskap odlikuju visoke količine vitamina C, željeza, kalija, antocijana i antioksidanasa. Može se uzgajati u širokom rasponu pH od 5 do 8 te podnosi jako niske temperature, do -47 °C. Odlikuje ga i rano stupanje u rod, mogućnost strojne berbe kod nekih sorata te dobra cijena. U Japanu su ljudi zbog visoke cijene plodova haskapa podizali male plantaže kao zalog za mirovinu. U Hrvatskoj haskap ranije dozrijeva nego u nekim drugim europskim zemljama što je dodatna pogodnost za uzgoj ove zdrave kulture koja bi se mogla izvoziti na veliko europsko tržište. Ovim završnim radom žele se dati osnovni podaci o haskapu, zahtjevima glede pedoloških i ekoloških čimbenika, njegovoj hranidbenoj vrijednosti te agrotehničkim postupcima uzgoja.
haskap, uzgoj, plodovi, klima
nije evidentirano
engleski
Possibilities of cultivating haskap (Lonicera caerulea L.) on the area of Croatia
nije evidentirano
haskap, cultivation, fruits, climate
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
11.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb