Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 890898

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje


Matin, Ana; Krička, Tajana; Maričić, Magdalena; Jurišić, Vanja; Grubor, Mateja
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje // Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017
Opatija, Hrvatska, 2017. str. /-/ (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe hrane za životinje
(The effect of drying temperature on the coloration intensity of inflorescences Calendula for animal feed needments)

Autori
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Maričić, Magdalena ; Jurišić, Vanja ; Grubor, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017 / - , 2017, /-/

Skup
24. međunarodno savjetovanje Krmiva 2017

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.5.2017.-2.6.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Neven , sušenje, hranidba životinja
(Marigold, drying, animal feed)

Sažetak
Neven (Calendula officinalis L.) uzgaja se zbog svoje ukrasne, ali i ljekovite vrijednosti, iako se u posljednje vrijeme sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. U svježem stanju cvat nevena vrlo brzo gubi svoja svojstva, odnosno boju i kao takav treba se doraditi optimalnim postupcima sušenja. Cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura konvekcijskog sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena u svrhu korištenja u hranidbi životinja. U istraživanju su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), pri čemu su utvrđena i kvalitativna svojstva, prije i nakon procesa sušenja. Praćenjem promjena u boji cvatova, pokazalo se da je pri svim temperaturama dehidriranja (41°C, 52°C i 63°C) intenzitet boje bio bolji kod žute boje cvatova. Korištenjem eksponencijalne jednadžbe izrađene su krivulje otpuštanja vode iz cvatova u ovisnosti temperatura sušenja. Kultivar žutih latica brže otpušta vodu pri temperaturi dehidriranja od 41°C i 52°C, dok kultivar narančastih nešto brže otpušta vodu pri temperaturi od 63°C. Od kvalitativnih svojstava određen je sadržaj pepela, masti i škroba. Dehidriranje utječe na sadržaj pepela u cvjetovima nevena, te je učinkovitije i bolje na nižim temperaturama. S porastom temperature raste sadržaj masti i sadržaj škroba za obje boje cvatova. Iz dobivenih rezultata može se vidljivo je da su cvatovi nevena nakon sušenja pogodna komponenta u hranidbi životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb