Flavonoidi (CROSBI ID 412173)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Smolić, Ivana
Vuko, Elma
hrvatski
Flavonoidi
Flavonoidi su skupina od preko 6000 spojeva fenolnog karaktera koji su prisutni kod svih viših biljaka. Pripadaju sekundarnim biljnim metabolitima, a struktirno ih karakterizira C6- C3-C6 skelet ugljika. Ova skupina prirodnih spojeva ne utječe samo na brojne fiziološke i biokemijske procese u biljkama nego i na ljudski organizam obzirom da su bitni sastojci svakodnevne ljudske prehrane. Ljudi normalnom prehranom, osobito voćem i povrćem, dnevno unose 1-2 g flavonoida. Flavonoidi su prisutni u brojnim namirnicama, a najbogatiji izvori su sve vrste agruma, bobičasto voće, luk, peršin, crveni kupus, mahunarke, zeleni čaj, crno vino i tamna čokolada. Brojna istraživanja potvrđuju da je konzumacija spomenutih namirnica povezana s nizom pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.
flavonoidi, polifenoli, antioksidativna aktivnost, prehrana
nije evidentirano
engleski
Flavonoids
nije evidentirano
flavonoids, polyphenols, antioxidant activity, nutrition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31
14.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu
Split