Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Flavonoidi (CROSBI ID 412173)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Smolić, Ivana Flavonoidi / Vuko, Elma (mentor); Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2016

Podaci o odgovornosti

Smolić, Ivana

Vuko, Elma

hrvatski

Flavonoidi

Flavonoidi su skupina od preko 6000 spojeva fenolnog karaktera koji su prisutni kod svih viših biljaka. Pripadaju sekundarnim biljnim metabolitima, a struktirno ih karakterizira C6- C3-C6 skelet ugljika. Ova skupina prirodnih spojeva ne utječe samo na brojne fiziološke i biokemijske procese u biljkama nego i na ljudski organizam obzirom da su bitni sastojci svakodnevne ljudske prehrane. Ljudi normalnom prehranom, osobito voćem i povrćem, dnevno unose 1-2 g flavonoida. Flavonoidi su prisutni u brojnim namirnicama, a najbogatiji izvori su sve vrste agruma, bobičasto voće, luk, peršin, crveni kupus, mahunarke, zeleni čaj, crno vino i tamna čokolada. Brojna istraživanja potvrđuju da je konzumacija spomenutih namirnica povezana s nizom pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje.

flavonoidi, polifenoli, antioksidativna aktivnost, prehrana

nije evidentirano

engleski

Flavonoids

nije evidentirano

flavonoids, polyphenols, antioxidant activity, nutrition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

14.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Biologija