Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 890729

Gnoza i gnosticizam: Problematika terminologije i dualizma kao najvažnijeg obilježja


Bodrožić, Ivan; Marina, Marko
Gnoza i gnosticizam: Problematika terminologije i dualizma kao najvažnijeg obilježja // Crkva u svijetu : CUS, 52 (2017), 2; 171-194 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 890729 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Gnoza i gnosticizam: Problematika terminologije i dualizma kao najvažnijeg obilježja
(Gnosis and gnosticism: problems of terminology and dualism as the most important characteristic)

Autori
Bodrožić, Ivan ; Marina, Marko

Izvornik
Crkva u svijetu : CUS (0352-4000) 52 (2017), 2; 171-194

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
gnosticizam, antikozmički dualizam, terminologija gnosticizma, gnoza, tajna spoznaja
(Gnosticism, anti-cosmic dualism, terminology of Gnosticism, gnosis, mystical knowledge)

Sažetak
U ovom radu autori analiziraju pitanje terminologije i definicije gnosticizma kao religijskog pokreta nastalog i popularnog u vrijeme kasne antike. Gnosticizam se kao stvarnost i kao termin propituje iz više vidova. Premda pojam gnosticizam nije postojao u starini, mišlje- nja su da je ovaj pojam u današnjem znanstvenom diskursu oprav- dan, te ističu činjenicu da bi promjena donijela više pomutnje negoli koristi, bez obzira što u antičkim izvorima nije bio zastupljen, već se isključivo koristio termin “gnoza”. No baš zbog toga ističe se potre- ba razlikovanja između gnoze kao tajne spoznaje i gnosticizma kao religiozno-filozofskog fenomena kojem je pripadao veći broj škola i pokreta koji su se ipak mogli pronaći pod određenim zajedničkim obi- lježjima. U propitivanju obilježja gnosticizma autori se fokusiraju na gnostički mit u čijem ruhu su gnostički predstavnici promicali antikoz- mički dualizam obilježen negativnim pogledom na materijalni svijet i kršćansku kozmologiju stvaranja. Jedno od bitnih obilježja gnostič- kog dualizma je jasno razlikovanje između Najvišeg Bića i Boga koji stvara ovaj svijet, a koji je zao, nesposoban i neznalica. Iz takvog se mitološkog pogleda na svijet razvija cijeli teološki sustav utemeljen na dualizmu. Dualizam je to ponajprije između dva Boga, to jest dva počela svemira iz kojih proizlazi, ali onda i dualizam između duhov- 171 Ivan Bodrožić, Marko Marina, Gnoza i gnosticizam: problematika terminologije ... ne i materijalne sastavnice svijeta. Naposljetku dio antikozmičkog dualizma je i onaj antropološki, koji u ljudima razlikuje materijalnu i duhovnu stvarnost koje su suprotstavljene jedna drugoj, pri čemu je ona duhovna (pneumatska) ona istinska, te je obdarena mogućno- šću da se uz pomoć znanja (gnoza) oslobodi tijela kao tamnice u kojoj boravi i združi sa svojim prapočelom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Bodrožić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bodrožić, Ivan; Marina, Marko
Gnoza i gnosticizam: Problematika terminologije i dualizma kao najvažnijeg obilježja // Crkva u svijetu : CUS, 52 (2017), 2; 171-194 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Bodrožić, I. & Marina, M. (2017) Gnoza i gnosticizam: Problematika terminologije i dualizma kao najvažnijeg obilježja. Crkva u svijetu : CUS, 52 (2), 171-194.
@article{article, year = {2017}, pages = {171-194}, keywords = {Gnosticism, anti-cosmic dualism, terminology of Gnosticism, gnosis, mystical knowledge}, journal = {Crkva u svijetu : CUS}, volume = {52}, number = {2}, issn = {0352-4000}, title = {Gnosis and gnosticism: problems of terminology and dualism as the most important characteristic}, keyword = {Gnosticism, anti-cosmic dualism, terminology of Gnosticism, gnosis, mystical knowledge} }

Časopis indeksira:


  • Scopus