Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Značaj, uzgoj i uporaba smokve (CROSBI ID 412128)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Žarković, Dora Značaj, uzgoj i uporaba smokve / Skendrović Babojelić, Martina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Žarković, Dora

Skendrović Babojelić, Martina

hrvatski

Značaj, uzgoj i uporaba smokve

Cilj ovog završnog rada je opisati smokvu, njenu sistematiku, kemijska svojstva ploda, sortiment, tehnologiju uzgoja i njenu uporabnu vrijednost. Smokva se još u pretpovijesno doba uzgajala na Mediteranu te ju smatramo jednom od najstarijih subtropskih voćaka. Spada u porodicu dudova i rod Ficus koji obuhvaća oko 800 vrsta, a najpoznatija je obična smokva (Ficus carica). Široko je rasprostranjena u mnogim suptropskim zemljama, a Mala Azija smatra se njenom domovinom. Smokva ima veliku prehrambenu vrijednost, bogata je fitonutrijentima koji su neophodni u ljudskoj prehrani kao što su šećeri, vitamini, minerali te vlakna, što je svrstava na granicu između hrane i lijeka. U svijetu je poznato preko 150 sorti smokve, dok se na našim priobalnim područjima rasprostire tek jedna trećina. U Hrvatskoj se smokva uglavnom uzgaja u Primorju, Dalmaciji i njezinom zaleđu. Najpoznatija Hrvatska sorta je Zamorčica. Smatra se našom najboljom sortom, njeni plodovi su dobri za konzumaciju u svježem stanju, ali su izvrsni sušeni. Nakon nje slijedi Petrovača bijela, Bjelica i Fico della Madonna. Plodovi smokve imaju veliku uporabnu vrijednost, a mogu se preraditi na mnogo načina, od rakija, likera, sokova, do kruha, želiranih proizvoda i raznih lijekova. Međutim jedna od najstarijih i najraširenijih metoda prerade je sušenje smokva, bilo tradicionalno ili u sušnicama. Suhe smokve sadrže više energije, šećera i minerala od svježih, što uzrokuje njihovu veliku potražnju na svjetskom tržištu.

smokva, uzgoj, sorte, uporaba

nije evidentirano

engleski

Importance, cultivation and usage of fig

nije evidentirano

fig, cultivation, varieties, usage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

18.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)