Značaj, uzgoj i uporaba smokve (CROSBI ID 412128)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Žarković, Dora
Skendrović Babojelić, Martina
hrvatski
Značaj, uzgoj i uporaba smokve
Cilj ovog završnog rada je opisati smokvu, njenu sistematiku, kemijska svojstva ploda, sortiment, tehnologiju uzgoja i njenu uporabnu vrijednost. Smokva se još u pretpovijesno doba uzgajala na Mediteranu te ju smatramo jednom od najstarijih subtropskih voćaka. Spada u porodicu dudova i rod Ficus koji obuhvaća oko 800 vrsta, a najpoznatija je obična smokva (Ficus carica). Široko je rasprostranjena u mnogim suptropskim zemljama, a Mala Azija smatra se njenom domovinom. Smokva ima veliku prehrambenu vrijednost, bogata je fitonutrijentima koji su neophodni u ljudskoj prehrani kao što su šećeri, vitamini, minerali te vlakna, što je svrstava na granicu između hrane i lijeka. U svijetu je poznato preko 150 sorti smokve, dok se na našim priobalnim područjima rasprostire tek jedna trećina. U Hrvatskoj se smokva uglavnom uzgaja u Primorju, Dalmaciji i njezinom zaleđu. Najpoznatija Hrvatska sorta je Zamorčica. Smatra se našom najboljom sortom, njeni plodovi su dobri za konzumaciju u svježem stanju, ali su izvrsni sušeni. Nakon nje slijedi Petrovača bijela, Bjelica i Fico della Madonna. Plodovi smokve imaju veliku uporabnu vrijednost, a mogu se preraditi na mnogo načina, od rakija, likera, sokova, do kruha, želiranih proizvoda i raznih lijekova. Međutim jedna od najstarijih i najraširenijih metoda prerade je sušenje smokva, bilo tradicionalno ili u sušnicama. Suhe smokve sadrže više energije, šećera i minerala od svježih, što uzrokuje njihovu veliku potražnju na svjetskom tržištu.
smokva, uzgoj, sorte, uporaba
nije evidentirano
engleski
Importance, cultivation and usage of fig
nije evidentirano
fig, cultivation, varieties, usage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
18.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb