Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Osnovni kemijski sastav pčelinjeg polena s područja tuzlanskog kantona ovisno o periodu prikupljanja (CROSBI ID 651294)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago Osnovni kemijski sastav pčelinjeg polena s područja tuzlanskog kantona ovisno o periodu prikupljanja // Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Gradačac: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017. str. 72-73

Podaci o odgovornosti

Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago

hrvatski

Osnovni kemijski sastav pčelinjeg polena s područja tuzlanskog kantona ovisno o periodu prikupljanja

Polen je proizvod pčela s iznimno jakim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, zahvaljujući čemu se koristi u tradicionalnoj medicini. Pčelinji polen nastaje aglutinacijom (sljepljivanjem) cvjetnog polena s tvarima pčelinje salive i sastojcima nektara, a oduzima se od pčela na ulazu u košnicu. Količina i kvaliteta skupljenog polena utječe na reprodukciju, leglo i dugovječnost, a time u konačnici i na produktivnost kolonije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi osnovni kemijski sastav polena prikupljenog tijekom 2014. godine na području Tuzlanskog kantona u dva perioda: ožujak-travanj i svibanj-lipanj. Uzorci su prikupljani na području 13 općina, od strane iskusnih pčelara, osušeni (42 °C/48 h) i čuvani u zatvorenim staklenkama, na suhom i tamnom mjestu do analize. Vlaga je određena sušenjem u vakuumu na 70 °C, pepeo žarenjem na 550 °C, lipidi po Soxhletu, a proteini po Kjeldahlu. Ugljikohidrati su određeni kao razlika navedenih parametara do 100%. Rezultati su pokazali da polen prikupljen u periodu ožujak-travanj sadrži viši udio lipida, dok se os¬tali parametri ne razlikuju značajno. Gledano po općinama, uočava se značajna razlika u sastavu polena u oba razdoblja prikupljanja, što je u najvećoj mjeri posljedica različite vegetacije na području prikupljanja. Po sadržaju proteina u oba promatrana perioda značajno se izdvaja općina Čelić (23, 73 ± 3, 16%), po sadržaju lipida općina Srebrenik (5, 90 ± 0, 99%), po sadržaju pepela općina Tuzla (2, 89 ± 0, 20%) i po sadržaju ugljikohidrata na prvom mjestu je općina Banovići (73, 76 ± 0, 17%). Sadržaj proteina, lipida, ugljičnih hidrata i ostalih sastojaka u polenu ima signifikantne razlike u ovis¬nosti od geografskog područja ispaše pčela.Kemijski sastav polena određuje njegova svojstava i primjenu pa je istraživanje kemijskog sastava zbog toga i značajno.

pčelinji polen, ožujak-travanj, svibanj-lipanj, kemijski sastav

nije evidentirano

engleski

Basic chemical composition of bee pollen from the area of Tuzla canton depending on the period collection

nije evidentirano

bee pollen, March-April, May-June, chemical composition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

72-73.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Gradačac: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla

2490-3159

Podaci o skupu

DRUGI KONGRES O PČELARSTVU I PČELINJIM PROIZVODIMA

poster

24.08.2017-24.08.2017

Gradačac, Bosna i Hercegovina

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija