Primjena infracrvene termografije u određivanju vodnog stresa povrća (CROSBI ID 412112)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ranilović, Borjan
Boras, Ivanka ; Zovko, Monika
hrvatski
Primjena infracrvene termografije u određivanju vodnog stresa povrća
U ovome radu provedeno je istraživanje na uzorcima presadnica industrijske rajčice (Lycopersicon ecvulentum Mill.) i paprike (Capiscum annuum L.). Mjerenja temperature su provedena termoparovima i infracrvenom termografskom kamerom. Na uzorku rajčice su provedena i mjerenja bioloških svojstava biljke poput vodnog potencijala lista (LWP). Analizirana je promjena temperature i indeksa vodnog stresa usjeva (CWSI) tijekom dana. Na osnovu vrijednosti CWSIa dobivenih pomoću više modela analize i mjerenih vrijednosti LWPa napravljeno je više modela koji opisuju vezu tih dviju vrijednosti. Dobiveni modeli su pokazali statistički značajan stupanj korelacije između tih vrijednosti. Vrijednosti CWSIa dobivene ručnom obradom termograma su se dale najveći stupanj korelacije, no i neke automatske metode obrade su pokazale usporedive rezultate s ručnima. Zaključeno je da je uz korištenje metode automatskog termografskog snimanja koja proizvodi termograme dovoljno visoke kvalitete automatska obrada termograma za izračun CWSI pouzdano primjenjiva.
Infracrvena termografija, Navodnjavanje, Indeks vodnog stresa usjeva, vodni stres
nije evidentirano
engleski
Application of infrared thermography for determination water stress in vegetables
nije evidentirano
Infrared theromgraphy, irrgation, crop water stress index, water stress
nije evidentirano
Podaci o izdanju
112
21.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Zagreb