Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 890220

Energetska vrijednost poljoprivrednih ostataka pira (Triticum spelta L.) − zaboravljene kulture


Kiš, Darko; Jovičić, Nives; Matin, Ana; Kalambura, Sanja; Vila Sonja; Guberac, Sunčica
Energetska vrijednost poljoprivrednih ostataka pira (Triticum spelta L.) − zaboravljene kulture // Tehnički vjesnik : znanstveno-stručni časopis tehničkih fakulteta Sveučilišta u Osijeku, 24 (2017), 2; 369-373 doi:10.17559/TV-20170406124003 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Energetska vrijednost poljoprivrednih ostataka pira (Triticum spelta L.) − zaboravljene kulture
(ENERGY VALUE OF AGRICULTURAL SPELT RESIDUE (TRITICUM SPELTA L.) – FORGOTTEN CULTURES)

Autori
Kiš, Darko ; Jovičić, Nives ; Matin, Ana ; Kalambura, Sanja ; Vila Sonja ; Guberac, Sunčica

Izvornik
Tehnički vjesnik : znanstveno-stručni časopis tehničkih fakulteta Sveučilišta u Osijeku (1330-3651) 24 (2017), 2; 369-373

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Biomasa ; energija ; pir ; zaštita okoliša
(Biomass ; energy ; environmental protection ; Spelt)

Sažetak
Pir, krupnik ili dinkel (Lat. Triticum spelta) jedna je od najstarijih žitarica, a potječe iz Azije. Od brončanog doba do srednjeg vijeka u Europi je bio vrlo važna žitarica. Nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe ostaje biomasa pira kao nusproizvod odnosno otpad. Rastuće cijene fosilnih goriva i sve veće zabrinutosti oko klimatskih promjena stvaraju sve veću potražnju za novim izvorima sirovine za održivu proizvodnju topline. U posljednjih nekoliko godina istraživanja su pokazala pozitivne učinke uporabe poljoprivrednih ostataka za proizvodnju energije. Zrno pira prerađuje se u različite svrhe, dok pljeve, pljevice te stabljika zaostaju kao nusproizvod odnosno ostatak u proizvodnji. Stoga je značajno provesti istraživanje kako bi se utvrdila energetska (goriva) svojstva pljeve i pljevice te stabljike pira. U radu su obuhvaćene dvije sorte pira BcVigor i Ostro. Nakon prikupljenih i homogeniziranih uzoraka za svaku sortu određene su gornje i donje ogrjevne vrijednosti (Hg i Hd). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da su pljeve i pljevice te stabljika pira, kao ostatak nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe, vrlo kvalitetna sirovina za proizvodnju energije zbog svoje visoke ogrjevne vrijednosti: gornja ogrijevna vrijednost stabljike sorte BcVigor iznosi 17.367 MJ/kg, a stabljike sorte Ostro 17.224 MJ/kg dok gornja ogrijevna vrijednost pljeve i pljevice sorte Ostro iznosi16.402 MJ/kg, a sorte BcVigor 16.650 MJ/kg.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Citati