Energy value of agricultural spelt residue (Triticum spelta L.) – forgotten cultures (CROSBI ID 241882)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Darko ; Jovičić, Nives ; Matin, Ana ; Kalambura, Sanja ; Vila Sonja ; Guberac, Sunčica
engleski
Energy value of agricultural spelt residue (Triticum spelta L.) – forgotten cultures
Pir, krupnik ili dinkel (Lat. Triticum spelta) jedna je od najstarijih žitarica, a potječe iz Azije. Od brončanog doba do srednjeg vijeka u Europi je bio vrlo važna žitarica. Nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe ostaje biomasa pira kao nusproizvod odnosno otpad. Rastuće cijene fosilnih goriva i sve veće zabrinutosti oko klimatskih promjena stvaraju sve veću potražnju za novim izvorima sirovine za održivu proizvodnju topline. U posljednjih nekoliko godina istraživanja su pokazala pozitivne učinke uporabe poljoprivrednih ostataka za proizvodnju energije. Zrno pira prerađuje se u različite svrhe, dok pljeve, pljevice te stabljika zaostaju kao nusproizvod odnosno ostatak u proizvodnji. Stoga je značajno provesti istraživanje kako bi se utvrdila energetska (goriva) svojstva pljeve i pljevice te stabljike pira. U radu su obuhvaćene dvije sorte pira BcVigor i Ostro. Nakon prikupljenih i homogeniziranih uzoraka za svaku sortu određene su gornje i donje ogrjevne vrijednosti (Hg i Hd). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da su pljeve i pljevice te stabljika pira, kao ostatak nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe, vrlo kvalitetna sirovina za proizvodnju energije zbog svoje visoke ogrjevne vrijednosti: gornja ogrijevna vrijednost stabljike sorte BcVigor iznosi 17.367 MJ/kg, a stabljike sorte Ostro 17.224 MJ/kg dok gornja ogrijevna vrijednost pljeve i pljevice sorte Ostro iznosi16.402 MJ/kg, a sorte BcVigor 16.650 MJ/kg.
biomass ; energy ; environmental protection ; spelt
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24 (2)
2017.
369-373
objavljeno
1330-3651
10.17559/TV-20170406124003
Povezanost rada
Poljoprivreda (agronomija)