Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 890063

Hrvatski i slovački frazemi sa sastavnicom iz semantičkoga polja glazbe


Opašić, Maja
Hrvatski i slovački frazemi sa sastavnicom iz semantičkoga polja glazbe // Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 42 (2016), 2; 563-585 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 890063 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrvatski i slovački frazemi sa sastavnicom iz semantičkoga polja glazbe
(Croatian and Slovak Phrasemes with a Component from the Semantic Field of Music)

Autori
Opašić, Maja

Izvornik
Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (1331-6745) 42 (2016), 2; 563-585

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
glazba ; glazbeni instrument ; semantičko polje ; frazem ; hrvatski jezik ; slovački jezik
(music ; semantic field ; musical instrument ; phraseme ; Croatian language ; Slovak language)

Sažetak
U ovome se prilogu analiziraju frazemi hrvatskoga i slovačkoga jezika sa sastavnicom iz semantičkoga polja glazbe, a to uključuje: lekseme kojima se označava način stvaranja tonova, nazive glazbenih oblika, nazive ostalih glazbenih pojmova i nazive pojedinih instrumenata i njihovih dijelova. Cilj je rada semantičkom i kontrastivnom analizom usporediti hrvatske i slovačke frazeme sa sastavnicom iz semantičkoga polja glazbe kako bi se pokazale njihove podudarnosti, ali i razlike te utvrdila njihova motivacija. Treba napomenuti da se u vezu s glazbom ne dovode samo sastavnice analiziranih frazema nego i kompletna slika u dubinskoj strukturi većeg dijela frazema navedenih u radu. Može se zaključiti da su podudarnosti hrvatskih i slovačkih frazema potvrđene i to očekivano u primjerima koji su europeizmi, ali i u ostalim frazemima koji se u oba jezika javljaju na temelju zajedničkoga kulturnoga iskustva. Analiza je pokazala da se mogu razlikovati dvije skupine frazema: oni koji se sastavnicom i značenjem odnose na semantičko polje glazbe i oni koji se samo sastavnicom odnose na to polje. U oba je jezika potvrđena prevlast narodnih instrumenata u frazemima koji su motivirani ili izgledom instrumenta ili njegovom funkcijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Maja Opašić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Opašić, Maja
Hrvatski i slovački frazemi sa sastavnicom iz semantičkoga polja glazbe // Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 42 (2016), 2; 563-585 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Opašić, M. (2016) Hrvatski i slovački frazemi sa sastavnicom iz semantičkoga polja glazbe. Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 42 (2), 563-585.
@article{article, author = {Opa\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {563-585}, keywords = {glazba, glazbeni instrument, semanti\v{c}ko polje, frazem, hrvatski jezik, slova\v{c}ki jezik}, journal = {Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje}, volume = {42}, number = {2}, issn = {1331-6745}, title = {Hrvatski i slova\v{c}ki frazemi sa sastavnicom iz semanti\v{c}koga polja glazbe}, keyword = {glazba, glazbeni instrument, semanti\v{c}ko polje, frazem, hrvatski jezik, slova\v{c}ki jezik} }
@article{article, author = {Opa\v{s}i\'{c}, M.}, year = {2016}, pages = {563-585}, keywords = {music, semantic field, musical instrument, phraseme, Croatian language, Slovak language}, journal = {Rasprave Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje}, volume = {42}, number = {2}, issn = {1331-6745}, title = {Croatian and Slovak Phrasemes with a Component from the Semantic Field of Music}, keyword = {music, semantic field, musical instrument, phraseme, Croatian language, Slovak language} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Linguistics Abstracts
  • LLBA: Linguistics and Language Behavior Abstracts
  • MLA - Modern Language Abstracts

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font