Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem' (CROSBI ID 412046)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lesičar, Jasmin
Skendrović Babojelić, Martina
hrvatski
Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem'
Breskva je jedna od najznačajnijih voćnih vrsta i namirnica za ljudsku prehranu čija je potrošnja zbog svog raspona vremena dozrijevanja moguća cijelo ljeto. U uzgoju breskve provode se mnogi pomotehnički zahvati, a neki od zanimljivijih su zelena rezidba i prorjeđivanje plodova. Upravo tim pomotehničkim zahvatima postiže se veća kakvoća plodova što je u današnje vrijeme iznimno važno za tržišnu vrijednost plodova. U ovom radu istraživan je utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću breskve sorte 'Royal Gem'. Provedeni tretmani (tretman 1 - prorjeđivanje bez zelene rezidbe, tretman 2 - prorjeđivanje i zlelena rezidba, tretman 3 - zelena rezidba bez prorjeđivanja i kontrola – bez prorjeđivanja i zelene rezidbe) različito su djelovali istraživana svojstva. Prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe značajno su djelovali na povećanje prosječne mase plodova, povećanje tvrdoće, te promjera plodova. Najmanja masa ploda utvrđena je u kontroli (75, 74 g), a najveća masa u tretmanu 3 (92, 93g). Najveći promjer ploda bio je u tretmanu 3 (57, 69 mm), a najmanji u kontroli (52, 59 mm). Najveća tvrdoća bila je u tretmanu 2 (4, 14 kg/cm2). Kod kemijskih parametara kakvoće nije bilo značajnih promjena. Pomotehnički zahvati u ovom istraživanju pokazali su se učinkoviti za poboljšanje kakvoće plodova, a najbolje rezultate pokazao je zahvat prorjeđivanja plodova.
breskva, plodovi, prorjeđivanje, zelena rezidba, kakvoća plodova
nije evidentirano
engleski
Influence of fruit thinning and summer pruning on fruit quality of peach variety ‘Royal Gem’
nije evidentirano
peach, fruit, fruit thinning, summer pruning, fruit quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
25.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb