Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova tradicionalnih sorata jabuke (CROSBI ID 412045)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dobraš, Nataša Fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova tradicionalnih sorata jabuke / Skendrović Babojelić, Martina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Dobraš, Nataša

Skendrović Babojelić, Martina

hrvatski

Fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova tradicionalnih sorata jabuke

Istraživana su fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova triju tradicionalnih sorti jabuka: 'Zlatna zimska parmenka', 'Cox's Orange Pippin' i 'Slavonska srčika', nakon berbe i nakon čuvanja 18 tjedana u hladnjači (normalna atmosfera +1 oC, 85 % r.v.z.). Nakon berbe najveća masa ploda utvrđena je kod sorte 'Slavonska srčika', a najmanja kod sorte 'Cox' Orange Pippin'. Nije bilo značajnih razlika u visini plodova, dok je značajno najveća širina ploda utvrđena kod sorte 'Slavonska srčika'. Najveći indeks oblika ploda utvrđen je kod sorte 'Cox's Orange Pippin'. Navedena sorta imala je i značajno najveći broj sjemenki po plodu kao i najveću prosječnu masu jedne sjemenke. Analizom nakon čuvanja najveći gubitak mase plodova utvrđen je kod sorte 'Zlatna zimska parmenka'. Sorte 'Cox’s Orange Pippin' i 'Slavonska srčika' nisu se značajno razlikovale u gubitku mase ploda, ali je gubitak bio značajno manji u odnosu na sortu 'Zlatna zimska parmenka'. Najveća tvrdoća plodova utvrđena je kod sorte 'Cox’s Orange Pippin'. Tijekom čuvanja došlo je do povećanja količine topljive suhe tvari te je značajno najveća količina utvrđena kod sorte 'Zlatna zimska parmenka'. Najveća količina ukupnih kiselina utvrđena je kod sorte 'Cox's Orange Pippin', koja je ujedno imala i najmanji odnos između topljive suhe tvari i ukupnih kiselina. Tijekom čuvanja došlo je do značajnih promjena u boji plodova. Senzornom analizom nakon berbe je utvrđeno da su sve sorte podjednako ocijenjene za sva istraživana svojstva (čvrstoća, tekstura, sočnost, odnos šećera i kiseline, aroma, punoća okusa i opći dojam), dok je nakon čuvanja najbolje ocijenjena sorta 'Cox's Orange Pippin', a najlošije 'Slavonska srčika'. Može se zaključiti da su istraživane sorte dobre kakvoće i senzornih svojstava koja se tijekom čuvanja značajno mijenjaju. Sorta 'Cox's Orange Pippin' pokazala se najboljom te se zbog svoje kakvoće može preporučiti kao vrijedan primjer tradicionalnih sorti jabuke. Potencijal navedenih sorti jabuke trebalo bi procijeniti u usporedbi s drugim standardnim i tradicionalnim sortama.

Malus domestica Borkh., sorta, kakvoća, čuvanje, senzorika

nije evidentirano

engleski

Physico- chemical and sensory characteristics of traditional cultivars of apple friuts

nije evidentirano

Malus x domestica Borkh., cultivar, fruit quality, storage, sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

25.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)