Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja (CROSBI ID 780915)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Rubinić, Josip ; Ružić, Igor ; Žic, Elvis ; Krvavica, Nino ; Radišić, Maja Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja // Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. 2016.

Podaci o odgovornosti

Rubinić, Josip ; Ružić, Igor ; Žic, Elvis ; Krvavica, Nino ; Radišić, Maja

hrvatski

Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci - rezultati hidroloških istraživanja

U znanstvenoj studiji sadržani su rezultati hidroloških mjerenja i opažanja tijekom programa jednogodišnjeg monitoringa stanja kakvoće i količina voda u Mrtvom kanalu u Rijeci, a obrađen je i dio vodnogospodarskih elemenata studije – vodni režim Rječine i Mrtvog kanala s opisom povijesnih promjena i stanja te hidrološki elementi ocjene stanja njihovih voda. Radi se o dijelu aktivnosti, posebno hidroloških, koje su predviđene u okviru projektnog zadatka „Istraživanje kakvoće vode i nanosa u Mrtvom kanalu u Rijeci“, izrađenom od strane Hrvatskih voda iz Zagreba u okviru Dokumentacije za nadmetanje iz listopada 2014. Te su aktivnosti specificirane od strane Građevinskog fakulteta Rijeka u Programu i ponudi za realizaciju hidroloških radova u okviru spomenutog projekta iz ožujka 2015., a na osnovu čega je s nositeljem projekta Nastavnim zavodom za javno zdravstvo iz Rijeke (NZZJZ) sklopljen međusobni Ugovor o njegovoj realizaciji. Instrumentalnim mjerenjima neposredno provedenim od strane Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci obuhvaćeno je razdoblje od ožujka 2015. do veljače 2016. godine tijekom kojega je od strane NZZJZ iz Rijeke provođeno uzorkovanje kakvoće vode i nanosa. S obzirom na prostorno-vremenski pomak između palih oborina i prethodnog stanja saturacije terena s vodom i dinamike otjecanja, pri provedenim obradama korišteni su i podaci registrirani tijekom sezone koja je prethodila početku navedenog razdoblja mjerenja provedenih u sklopu predmetnog zadatka. Vodomjerenja su provođena na dva karakteristična profila stalnih dotoka u Mrtvi kanal – na ušćima kanala Fiumare i Lešnjak, a praćeni su i protoci na preljevu izvora Školjić, kao i niz podataka o razinama vode na hidrološkim profilima na donjem dijelu toka Rječine kao i samom Mrtvom kanalu. Analizirani su i raspoloživi podaci dugogodišnjih nizova opažanja, pri čemu su korišteni podaci s klimatoloških i hidroloških postaja DHMZ-a, a takvi su se podaci koristili i za upotpunjavanje rezultata provedenih mjerenja tijekom spomenutog 1-godišnjeg monitoringa. Uz podatke dobivene tijekom vlastitih vodomjerenja, te spomenute podatke DHMZ-a, prilikom provedenih analiza korišteni su i podaci o kolebanjima razine mora Hrvatskog hidrografskog instituta, kao i brojni literaturni izvori podataka. U sklopu provedenih aktivnosti analizirani su i vodnogospodarski elementi studije Stanje vode i sedimenta Mrtvog kanala i vodotoka Rječine.

Mrtvi kanal, hidrološka analiza, hidraulička analiza, kvaliteta vode, sedimentacija

nije evidentirano

engleski

Research of water quality and sedimentation in the Dead Channel in Rijeka City - the results of hydrological research

nije evidentirano

Dead channel, hydrological analysis, hydraulic analysis, water quality, sedimentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Građevinarstvo