Utjecaj gnojidbe na pomološka svojstva i kakvoću plodova trešnje sorte 'Sunburst' (CROSBI ID 412034)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čurin, Eva Marija
Skendrović Babojelić, Martina
hrvatski
Utjecaj gnojidbe na pomološka svojstva i kakvoću plodova trešnje sorte 'Sunburst'
Suvremeni uzgoj trešnje podrazumijeva uzgoj sorata na srednje i slabo bujnim podlogama koje rano ulaze u rod, postižu visoku i redovitu rodnost te daju plodove visoke kakvoće. Navedeno se postiže odgovarajućom tehnologijom uzgoja, a između ostalog i gnojidbom kojom se osiguravaju makro i mikroelementi za normalan rast i rodnost. Stoga je pravilna gnojidba od velikog značaja jer utječe na kvalitetu plodova, a time i na ekonomičnost proizvodnje. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj četiri različite varijante gnojidbe (I.)NPK 7- 14-21 (800 kg), UREA (150 kg), Fertina Ca 2% i Fertina V (folijarno, tijekom rasta ploda) ; II.) gnojidbu NPK 7-20-30 (500 kg), UREA (150 kg), KAN (100 kg), Fertina Ca 2% i Fertina V ; III.) gnojidbu NPK 5-15-30 (500 kg), KAN (250 kg), KAN (100 kg), Fertina Ca 2% i Fertina V ; IV.) kontrola) na kakvoću plodova. Na 40 plodova svake varijante gnojidbe utvrđena je masa, visina, širina, debljina ploda, duljina peteljke, udio topljive suhe tvari i ukupnih kiselina te masa koštice. Rezultati su pokazali da je primjena I. varijante gnojidbe najbolje utjecala na kakvoću plodova. Kod I. varijante zabilježene su najveće vrijednosti mase ploda (8, 27 g), dimenzija ploda (21, 54 x 25, 03 x 21, 86 mm), dužine peteljke (41, 22 mm). Isto tako zabilježene su najveće vrijednosti sadržaja topljive suhe tvari (51, 10 °Brix-a) i ukupnih kiselina (0, 56%).
trešnja, 'Sunburst', gnojidba, pomološka svojstva, kakvoća plodova
nije evidentirano
engleski
Effect of fertilization on pomological characteristic and quality of sweet cherry cultivar Sunburst
nije evidentirano
Cherry, ‘Sunburst’, fertilization, pomological properties, fruit quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
08.07.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb