Mogućnosti očuvanja i revitalizacije nasada starih sorata jabuke u Centru za rehabilitaciju 'Ozalj' (CROSBI ID 412009)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Janjić, Vesna
Skendrović Babojelić, Martina
hrvatski
Mogućnosti očuvanja i revitalizacije nasada starih sorata jabuke u Centru za rehabilitaciju 'Ozalj'
Istraživane su mogućnosti očuvanja i revitalizacije nasada starih sorata jabuke u sklopu Centra za rehabilitaciju 'Ozalj'. Utvrđivanjem stanja nasada uočeno je da su neke voćke pred izumiranjem, te da voćnjak nije bio redovito održavan. Nakon uzimanja uzoraka plodova, determinacijom je utvrđeno da se radilo o sortama 'Bijeli zimski Kalvil', 'Bobovec', 'Božićnica', 'Crveni delišes', 'Jonathan', 'London peping', 'Lijepocvjetka', 'Šampanjka' i 'Zeleni štetinec'. Nakon provedenih osnovnih fizikalnih analiza, te stavljanja plodova na čuvanje u hladnjaču s normalnom atmosferom, utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju po istraživanim svojstvima. Po kakvoći su se istaknule sorte 'Bijeli zimski kalvil' i 'London peping', jer su imale najveću masu, visinu i širinu, te najmanji kalo. Nakon vađenja plodova iz hladnjače, najveći udio zdravih plodova utvrđen je kod sorata 'Bobovec' (92%) i 'Jonathan' (90%). Kako bi se spriječilo dalje propadanje ovog voćnjaka, nužno bi bilo provesti revitalizaciju nasada na način da se na stablima koja su još uvijek u dobroj kondiciji izvrši jača rezidba postupno kroz nekoliko godina, a sa stabala koja odumiru uzmu plemke, te se cijepe na vegetativnu podlogu. Odumiranjem stabala starih sorata, gubi se naše prirodno i kulturno nasljeđe, genetska raznolikost, a te sorte koje su se tijekom godina prilagodile lokalnim agroekološkim uvjetima mogu biti i osnova ekološkog uzgoja voća.
jabuka, Centar za rehabilitaciju 'Ozalj', stare sorte, revitalizacija, kakvoća ploda
nije evidentirano
engleski
Possibilities of preservation and revitalization of orchard with old apple varieties at a Rehabilitation Center 'Ozalj'
nije evidentirano
apple, Rehabilitation Centre 'Ozalj', old varieties, revitalization, fruit quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
63
16.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb