Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja crnog bora (Pinus nigra) (CROSBI ID 335221)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Domazet, Agneza
Miloš, Mladen
Jerković, Igor
hrvatski
Kemijski sastav i antioksidacijski učinak eteričnog ulja crnog bora (Pinus nigra)
S ciljem da se izbjegne nepoželjna oksidacija masti tijekom skladištenja često je neophodno dodavanje antioksidansa. Najčešće korišteni antioksidansi su sintetski fenolni spojevi, ter-butil-4-hidroksianisol (BHA) i 2, 6-diter-butil-p-hidroksitoluen (BHT). Ovi spojevi su vrlo učinkoviti, međutim njihovo sporedno djelovanje kao promotora kancerogenih oboljenja zahtijeva njihovu zamjenu antioksidansima prirodnog porijekla. Među prirodnim antioksidansima najpoznatiji je alfa-tokoferol. Pored toga poznato je da razno aromatično bilje djeluje kao inhibitor oksidacije masnih kiselina. U ovom radu prikazana su antioksidacijska svojstva sintetskih antioksidansa BHT, BHA i alfa-tokoferola, kao i antioksidacijska svojstva eteričnog ulja biljke Pinus nigra te CH- i CHO-frakcija tog ulja. Eterično ulje je izolirano vodenom destilacijom suhog biljnog materijala sa iskorištenjem od 0, 018% w/w. Eterično ulje je frakcionirano na koloni silikagela i dobivene su dvije frakcije. U svrhu izolacije glikozidno vezanih hlapljivih spojeva provedena je vodena ekstrakcija uz pročišćavanje glikozida kolonskom "flash" kromatografijom. Analitičkom obradom uzoraka aglikona vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa nađeno je da su aglikoni u biljnom materijalu prisutni samo u tragovima. Analitičkom obradom eteričnog ulja i frakcija eteričnog ulja vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa identificirana su 34 spoja. Glavni spojevi su alfa-pinen (23, 9%), alfa-terpineol (20, 9%), beta-pinen (7, 3%), kamfor (5, 9%), borneol (4, 5%), limonen (3, 9%) i terpinen-4-ol (2, 3%).
Pinus nigra; eterično ulje; CH i CHO frakcija; glikozidno vezani hlapljivi spojevi; GC/MS; antioksidacijska svojstva
nije evidentirano
engleski
Chemical composition and antioxidant effect of black pine (Pinus nigra) essential oil
nije evidentirano
Pinus Nigra; essential oil; CH and CHO fraction; glycosidically bound volatile compounds; GC/MS; antioxidant properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
27.06.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split