Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 88945

Državni arhiv u Zadru 1624. - 1970. (Prikupljanje i zaštita arhivalija)


Vidaković, Josip
Državni arhiv u Zadru 1624. - 1970. (Prikupljanje i zaštita arhivalija), Zadar: Hrvatsko komunikološko društvo i Nonacom, 2002 (prirucnik)


Naslov
Državni arhiv u Zadru 1624. - 1970. (Prikupljanje i zaštita arhivalija)
(The State Archive in Zadar 1624-1970 (Collecting and Perserving of Archive Material))

Autori
Vidaković, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Hrvatsko komunikološko društvo i Nonacom

Grad
Zadar

Godina
2002

Stranica
273

ISBN
953-6225-12-X

Ključne riječi
arhiv; prikupljanje; zaštita
(archive; collecting; perserving)

Sažetak
Knjiga predstavlja dokumentiranu povijest zadarskoga Državnog arhiva u gotovo četiri stoljeća njegove opstojnosti. Autor najprije donosi kratki pregled povijesti Zadra od najstarijega doba do danas. Osvrće se pri tom ne samo na političku, diplomatsku i gospodarsku povijest, već i na važnost toga grada kao kulturnoga središta Dalmacije. Veliki dio dokumenata koji svjedoče o spomenutim zbivanjima pohranjen je upravo u zadarskoj arhivskoj ustanovi, pa se povijest grada Zadra potpuno prožima sa sadržajem - inventarom njegova Arhiva. Knjiga je u izvjesnome smislu povijest čuvanja arhivskih vrela o prošlosti Zadra i Dalmacije, ali i velikoga dijela jugoistočne Europe. U nastavku se opisuje njegov postanak davne godine 1624., u doba Mletačke Republike, zatim prati njegove organizacijske mijene u doba prve austrijske, zatim francuske, pa druge austrijske vladavine, kada se Arhiv postupno počeo pretvarati u modernu državnu ustanovu i ovlaštenu pismohranu grada Zadra, njegova zaleđa, dijela Dalmacije i otoka. Bilo je to za zadarski Arhiv doba uspona, ali i doba stradanja, padova i kriza ... , u kojemu je nastojanje da se očuva dokumentirani spomen o dramatičnim povijesnim zbivanjima dolazilo u suprotnost s političkim nastojanjima starih i novih vlasti za reformama društva i njegovih institucija. Politička i administrativna nesuglasja prate i ratni sukobi, požari, rušenja i preseljavanja iz zgrade u zgradu, pa i takozvana "škartiranja" dokumenata (u kojima stradavaju mnogi fondovi). Kako je vrijeme odmicalo Arhiv je postajao sve bogatiji građom i akvizicijama. U XIX. stoljeću niču novi fondovi, širi se administrativni prostor njegove mjerodavnosti, štoviše on postaje i osebujnim središtem arhivističko-povijesnoga znanstvenoga rada (godine 1900. pokrenut je tromjesečni časopis "Tabularium", uz "Vjesnik Zemaljskog arhiva u Zagrebu", jedan od prvih arhivskih časopisa na hrvatskom i južnoslavenskome tlu). Autor opisujući povijest Državnog arhiva u Zadru od godine oslobođenja grada 1944. na dalje – koristio je isključivo arhivska vrela i neobjavljenu građu i svjedočanstva, pa taj dio knjige predstavlja prva i dosad nepoznata saznanja o povijesti ove hrvatske - nacionalne institucije, kojoj pripada vrhunsko mjesto u kulturi hrvatskoga naroda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0070030
070076

Ustanove
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Josip Vidaković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vidaković, Josip
Državni arhiv u Zadru 1624. - 1970. (Prikupljanje i zaštita arhivalija), Zadar: Hrvatsko komunikološko društvo i Nonacom, 2002 (prirucnik)
Vidaković, J. (2002) Državni arhiv u Zadru 1624. - 1970. (Prikupljanje i zaštita arhivalija). Zadar, Hrvatsko komunikološko društvo i Nonacom.
@book{book, author = {Vidakovi\'{c}, J.}, collectioneditor = {Plenkovi\'{c}, Mario}, year = {2002}, pages = {273}, keywords = {archive, collecting, perserving}, isbn = {953-6225-12-X}, title = {The State Archive in Zadar 1624-1970 (Collecting and Perserving of Archive Material)}, keyword = {archive, collecting, perserving}, publisher = {Hrvatsko komunikolo\v{s}ko dru\v{s}tvo i Nonacom}, publisherplace = {Zadar} }